Josip Dubrović

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Josip Dubrović (Osijek, 19. V. 1972), enigmat.

Životopis[uredi | uredi kod]

Osnovnu školu te elektrometalsku srednju školu (EMŠC) završio je u Osijeku. Bio je zaposlen kao autobravar, prodavač i grafički radnik, a od 2008. do 2013. godine radio je kao urednik zagrebačkog enigmatskog časopisa Kviskoteka i drugih izdanja Roberta Pauletića. Zaljubljenik je u sport, najviše u nogomet, navijač NK Osijek, član osječke navijačke skupine Kohorta. Jedan je od osnivača i igrača Badmintonskog kluba (BK) "Osijek" (1992). Ima sina (Fran /rođ. 2008. g/).

Enigmatika[uredi | uredi kod]

Enigmatikom se bavi od 1987. godine. Prvo kao odgonetač, a kasnije i kao sastavljač. Prvu zagonetku - križaljku - objavio je u bjelovarskom Miničvoru 1989. godine. Sastavlja uglavnom križaljke i osmosmjerke te druge zagonetke. Dosad je objavio preko 2000 radova u desetak enigmatskih listova i časopisa (Feniks, Kviz, Kviskoteka, 50 Skandi, 101 Skandi, Kvizorama, Osmosmjerka, Skandi Čvor, Skandi Feniks, zvornička Zagonetka...) i u nekoliko neenigmatskih listova (Glas Slavonije, Multimedia info, Oglasnik (Osijek), Osječki dom, Slavonska burza, 'Slobodna Dalmacija'...).

Bio je glavni i odgovorni urednik i jedan od glavnih suradnika osječkog enigmatskog časopisa Slova do krova (brojevi 1-8; 2002. godine). Sudjelovao je na enigmatskim manifestacijama (Enigmatska kolonija, Enigmatski vlak, SOZAH...) i takmičenjima (Feniksov kup...) te u kvizu Najslabija karika. Radove potpisuje pseudonimima: Ćos, Dujo, Fran, Kohortaš, Luka. Tijekom 2012. godine (točnije u ožujku) sa svojim osječkim enigmatima osniva Zagonetački klub Osijek (ili skraćeno ZAKOS). Trenutno je zaposlen (od 2017. godine) kao grafički urednik u najtiražnijim i najčitanijim dnevnim novinama u Hrvatskoj 24sata te uređuje enigmatske stranice navedenih novina i prvenstveno uređuje web križaljke portala 24sata koje se mogu rješavati on-line.

Izabrane zagonetke[uredi | uredi kod]

Josip Dubrović: "Premetaljke - Urednik zabavnog programa",
Feniks, ..., 275, 47 - Rijeka, 23. VI. 2005.

A, KRASNA DALEKOVIDNOST! <  Aleksandar Kostadinov

Josip Dubrović: "Premetaljka - U potrazi za novim prvakom (+H)",
Feniks, ..., 278, 57 - Rijeka, 4. VIII. 2005.

EKSTRAVAGANTNA GOMILO! < HRVATSKA NOGOMETNA LIGA