Josip Balatinac (nogometaš)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Josip Balatinac
Osobne informacije
Puno ime Josip Balatinac
Rođenje 7. III. 1979.
Kneževo, SR Hrvatska, SFRJ
Visina 170 cm
Težina 66 kg
Klub
Trenutačni klub ŠNK "Baranja-Belje"
Pozicija vezni igrač
Profesionalni klubovi*
Godina Klub Nastupi (golovi)
1997/98-2006/07.
2007/08.
2008/09.
2008/09-2012/13.
NK Osijek
HNK Hajduk Split
NK Hrvatski dragovoljac
ŠNK Baranja Belje
136 (21)
16 (3)
6 (0)
0 (0)
Reprezentacija
2006. Hrvatska 1 (0)
Napomene

* Nastupi i (golovi) u profesionalnim klubovima
broje se samo za ligu iz koje je klub.

Josip Balatinac (Kneževo, 7. III. 1979), hrvatski nogometaš.

Uspon karijere[uredi | uredi kod]

Nogometom se počeo baviti igrajući za kadete NK Osijeka. U klubu je ostao dugo vremena, sve do svoje 27. godine. U međuvremenu je ponio i kapetansku vrpcu kluba te skupio 5 utakmica za U-19 reprezentaciju i 8 za reprezentaciju U-21. Godine 1999. igrao je na Svjetskom prvenstvu za igrače ispod 19 godina, kad je Hrvatska s Balatincem kao standardnim igračem ispala u četvrtfinalu od Brazila, a 2006. je odigrao poluvrijeme na Carlsberg Cupu u Hong Kongu, kad je Hrvatska izgubila od Južne Koreje rezultatom 0:2.

Stagnacija[uredi | uredi kod]

Za vrijeme tog kupa na Dalekom istoku cilj mu je bio pobuditi zanimanje nekog japanskog ili korejskog kluba, međutim službenu ponudu nikada nije dobio. Za to vrijeme tražio ga je i splitski NK Hajduk, a produljenje ugovora nudio mu je i matični NK Osijek. Iako je on insistirao na odlasku, s tim da je preferirao inozemstvo, nije napustio Osijek, ali ni produžio ugovor koji mu je isticao na kraju tekuće sezone. Razočarana uprava osječkog kluba izbacila ga je iz prve ekipe i cijelo proljeće sezone 2005/06. proveo je trenirajući odvojeno od ostatka kluba.

Na ljeto, po isteku ugovora, napustio je klub te otišao u Austriju, u tamošnji SV Pasching. No, zadržao se tek par dana pa napustio klub. Prema njegovim riječima vodstvo kluba se nakon njegova dolaska u klub ponašalo krajnje neprofesionalno što se tiče brige o smještaju igrača.

Prelazak u NK Hajduk[uredi | uredi kod]

Cijelo to vrijeme i dalje ga je tražio NK Hajduk, pa je na koncu s njim potpisao dvogodišnji ugovor. Sljedeće polusezone nije se pokazao kao veliko pojačanje, iako se ustalio među prvih 11, igrajući na 16 od 18 utakmica. Prva dva pogotka u "Hajdukovom" dresu postigao je na Poljudu protiv NK Varteksa u pobjedi 3:1. No, i u "Hajduku" dvaput se pobunio zbog neisplaćivanja novca za dolazak u klub. Oba puta je to bilo nakon derbija s Dinamom. Prvi se put dogovorio s klubom, no sljedeći je put odbio trenirati i napustio je ekipu (što je mogao prema klauzuli u ugovoru), ali je ipak kažnjen s 20.000 €. Igračem Hajduka vodio se do pred kraj studenog, oko 9 mjeseci nakon što je napustio momčad, dok mu tada sud nije prihvatio tužbu i obvezao Hajduk da mu isplati 127000 kuna duga. To je vrijeme trenirao je samostalno i čekao rasplet ovog slučaja da bi mogao pronaći novi klub.

Povratak u Baranju[uredi | uredi kod]

Sredinom prvog mjeseca 2008. godine potpisao je za tada vodeći klub druge lige NK Hrvatski dragovoljac, no već nakon 6 utakmica biva otpisan te odlazi iz kluba. Sredinom osmog mjeseca 2008. prešao je u trećeligaški klub ŠNK "Baranja-Belje" iz Belog Manastira.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]