Josef (Tomi) Lapid

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Josef (Tomi) Lapid, 1961.

Josef (Tomi) Lapid (Novi Sad, 27.12.1931 - Tel Aviv, 1.6.2008) bio je izraelski novinar i političar vojvođanskog porekla.

Biografija[1][uredi - уреди | uredi izvor]

Rođen je u Novom Sadu (Jugoslavija, sadašnja Srbija), kao Tomislav Lampel. Njegov otac Bela bio je poznati novosadski advokat, ugledan novinar. Mađarska okupaciona policija ga je uhapsila aprila 1941. i sprovela u logor odakle se nije vratio. Supruga se sa sinom sakrila u Pešti. Vratili su se 1945. a Tomi je išao u gimnaziju Zmaj Jova Jovanović. Sa mnogim drugim novosadskim Jejrejima, lađom iz Rijeke iselio se u Izrael 1948. godine.

Bio je novinar u tiražnom "Maarivu", a docnije postaje direktor nacionalne izraelske RTV, od 1979. do 1984.

Pisao je i literarna i dramska dela, pa i kuvare i vodiče za turiste.

Predsedavao je bordom direktora Memorijalnog centra "Jad Vašem".

Politička karijera[2][uredi - уреди | uredi izvor]

Godinama je vodio partiju Šinui, koja je 1999. godine u parlamentu (Kneset) imala šest mandata, da bi na sledećim izborima postigla senzacionalan uspeh, dobivši 15 mandata. Uspeh je postigao "antiklerikalnim programom", zbog čega je izuzetno oštro kritikovan od ortodoksnih partija.

Lapid je bio ministar pravde u vladi Arijela Šarona, ali je njegova partija (Šinuj) napustila vladajuću koaliciju 2004. zbog protivljenja preteranom finansiranju verskih institucija. Na sledećim izborima partija nije prešla cenzus i se raspala.

Reference[uredi - уреди | uredi izvor]