Joscelin I od Edese

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Joscelin od Courtenaya (francuski: Joscelin de Courtenay), poznatiji kao Joscelin I (? - 1131) bio je križarski vođa i feudalni gospodar koji je od 1115. vladao Galilejom, Turbesselom te kao grof Edese od 1118. do smrti. Smatra se jednim od najistaknutijih križarskih vladara, čija je vojnička sposobnost omogućila opstanak Edesi kao najugroženijoj od svih križarskih država.

U Svetu zemlju je došao za vrijeme Križarskog rata 1101. godine te je ušao u službu svog rođaka, grofa Balduina od Edese. Godine 1104. je bio zarobljen u bitci kod Harrana, ali mu je kasnije otkupljena sloboda. Balduin mu je oko 1113. dao Turbessel, ali se s njime posvađao te mu je oduzeta; bijesni Joscelin je otišao u Jeruzalemsko Kraljevstvo gdje mu je Balduin I dao Galileju.

Kada je 1118. Balduin I umro, Joscelin se smjesta pomirio sa svojim rođakom i podržao njegov izbor za jeruzalemskog kralja. Balduin od Edese je tako postao kralj Balduin II, a za nagradu je Joscelin postao grof Edese. Zajedno su se borili protiv lokalnih muslimanskih velikaša, a 1123. su zajedno zarobljeni. Obojica su izbavljeni u prepadu koji su izveli njihovi armenski saveznici prerušeni u trgovce. Godine 1125. je Joscelin sudjelovao u križarskoj pobjedi u bitci kod Azaza.

Godine 1131. je prilikom opsade zamka nedaleko od Alepa teško ozlijeđen kada je pod njim kolabirao saperski tunel. Nedugo potom je, čuvši kako danišmendski emir Ghazi nastoji zauzeti tvrđavu Kaysun naredio da ga u nosiljci nose ispred vojske koja se Danišmendima trebala suprostaviti. Ghazi je, čuvši za to, odustao od opsade. Joscelin je nedugo potom umro.

Literatura[uredi | uredi kod]

  • Runciman, Steven. A History of the Crusades: Vols. I-II. Cambridge University Press 1951
Prethodi:
Balduin II
grof Edese
1118–1131
Slijedi:
Joscelin II