José Luandino Vieira

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
José Luandino Vieira
Biografske informacije
RođenjeJosé Vieira Mateus da Graça
4. svibnja 1935.
Portugal Ourém, Portugal
DržavljanstvoPortugal portugalsko
Angola angolsko
Obrazovanje
Zanimanjepisac
Opus
Književni pravacpostmodernizam
Književne vrsteroman, kratka priča, novela
Jezikportugalski
Znamenita djela
Nagrade

José Luandino Vieira, rođen kao José Vieira Mateus da Graça (Ourém, 4. svibnja 1935.) je portugalsko-angolski pisac, najpoznatiji po svojim kratkim pričama i romanima.

Iako je rođen u Portugalu te je i po nacionalnosti Portugalac, Luandino je 1938. godine s roditeljima preselio u Angolu, gdje je odrastao u većinski afričkim četvrtima (musseque) Luande. Kada je započeo pisati, koristio je jezik karakterističan za te musseque, zapravo svoj portugalskog i kimbundua. U dobi od 15 godina napustio je školu i zaposlio se kao mehaničar.

U mladosti je bio u potpunosti posvećen nezavisnosti Angole. Godine 1961., nakon intervjua za BBC u kojem je otkrio tajne popise dezertera iz portugalske vojske koji su se borili u Africi, uhapšen je te je u zatvoru proveo punih 11 godina. Prva značajna zbirka priča, Luuanda, objavljena mu je 1963. godine te je, unatoč činjenici da je bila nagrađena, bila zabranjena u Portugalu do 1974. godine zbog prikaza opresivnosti portugalske uprave u Angoli. U svojim je tekstovima Luandino pratio strukturu afričke usmene predaje i analizirao surovu realnost portugalske vladavine u Angoli. U noveli "A vida verdadeira de Domingos Xavier" (1974.) istovremeno analizira i okrutnost portugalske uprave i hrabrost običnih Angolaca u tom periodu.

Nakon što je Angola stekla nezavisnost 1975. godine, Luandino je ostao i novoj zemlji, pomažući u razvoju književnosti. Godine 2006., Luandino je odbio prestižnu portugalsku nagradu Camões i novčanu nagradu od 100,000, navodeći osobne razloge za tu odluku.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]