Jordan Molović

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Jordan Molović
Rođenje(1924-10-25)25. 10. 1924.
Pambukovica kod Uba, tada Kraljevina SHS, danas Republika Srbija
Smrt6. 5. 1982. (dob: 57)
Herceg-Novi, tada SFRJ, danas Republika Crna Gora
Zanimanjeprofesor pedagoške akademije, enigmat, dječji pjesnik, novinar
Poznat/a poenigmatskim radovima

Jordan Molović (Pambukovica kod Uba, 25. X. 1924. - 6. V. 1982, sahranjen u Herceg-Novom), enigmat, dječji pjesnik i dopisnik više listova, profesor Pedagoške akademije u Užicu (tada Titovo Užice), u enigmatskim krugovima poznatiji pod svojim zagonetačkim pseudonimom Rade Zorić.

Pseudonim[uredi | uredi kod]

Molovićev enigmatski pseudonim bio je Rade Zorić, za koji mnogi rješavači i sastavljači nisu ni znali da je pseudonim. Pod tim imenom (R. Zorić) jedna Molovićeva premetaljka uvrštena je u knjigu Svet anagrama Zorana Radisavljevića (str. 89).

Saradnja u listovima[uredi | uredi kod]

Svoju prvu zagonetku (anagram) štampao je godine 1961. u 251. broju sarajevskih Malih novina, a ukupno ih je objavio blizu 1.500. Objavljivao je većinom stihovne zagonetke, čarobne likove, križaljke odn. ukrštenice, piramide i klinove, najviše u izdanjima Enigmatskog kluba Beograd, Rebusu (Osijek), Eureci, Čvorovim listovima, Razonodi (Kruševac), Testu (Banjaluka), kao i u nekim novijim listovima.

Sarađivao je i u beogradskoj Politici, u rubrikama Politika za decu i Među nama, kao i u nekim drugim listovima. Posebno je bila zapažena njegova rubrika "Poreklo reči" u velikoj "Eureci".

Karakteristike enigmatskih sastava[uredi | uredi kod]

Zorićeve piramide i klinove karakterizirala su uputstva za rješavanje u stihovima, a često su u njima sve riječi počinjale istim slovom. Pokušavao je uvoditi i nove zagonetačke nazive (dvopremetaljka, tropremetaljka i sl.), a svoje sastavke namjenjivao je verziranijim rješavačima, uvrštavajući u njih prezimena manje poznatih književnika, umjetnika, naučnika i sl. Svojim novitetom smatrao je dijagonale.

Članstva i spominjanja[uredi | uredi kod]

Bio je član EU "Čvora" od 1. II. 1969. godine.

Predstavljen je u Leksikonu zagonetača Jugoslavije (Bjelovar, 1979) i u Leksikonu srpskih enigmata (Beograd, 2007), a njegov životopis kao in memoriam objavljen je i u 276. broju Zagonetača (5. VI. 1982).

Izabrane zagonetke[uredi | uredi kod]

U knjigu Svet anagrama uvrštena je njegova premetaljka "VODI NAS odmah, sine, / u glavni grad Vojvodine", s rješenjem Novi Sad (str. 89), originalno objavljena u beogradskoj Enigmi (broj 1084, 1. IV. 1977).

Rade Zorić: "Križište",
Čvor-križaljka, X, 211, 14 - Bjelovar, 31. I. 1979.

    A P P R K A
    U E A E E V
A U S T R A L I J A
P E T R O L E J K A
P A R O D I R A NjE
R E A L I Z A T O R
K E L E R A B I C A
A V I J A T I Č A R
    J K NjO C A
    A A E R A R

Izvori[uredi | uredi kod]