Jolene (pjesma)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
“Jolene”
Singlica Dolly Parton
iz albuma Jolene
strana B "Lonely Coming Down"
izdana oktobar 1973.
Format 7" single
Snimljena RCA Studios, Nashville; jun 1973.
Žanr Country
Izdavač RCA
Pisac Dolly Parton
Producent Bob Ferguson
Dolly Parton kronologija singlica
"Traveling Man"
(1973)
"Jolene"
(1973)
"I Will Always Love You"
(1974)
“Jolene (Live Under Blackpool Lights)”
“Jolene (Live Under Blackpool Lights)” cover
Singlica The White Stripes
iz albuma Under Blackpool Lights
izdana 20.11. 2004.
Format CD, 7"
Žanr Alternativa
Dužina 2:37
Izdavač XL Recordings
Producent Jack White
The White Stripes kronologija singlica
"There's No Home for You Here"
(2004)
"Jolene (Live Under Blackpool Lights)"
(2004)
"Blue Orchid"
(2005)

"Jolene" je napisala i izvodila Dolly Parton na svom albumu Jolene (1974), a producirao Bob Ferguson. Nalazi se 217. mjestu Rolling Stoneove liste "500 najvećih pjesama svih vremena".

Historija[uredi | uredi kod]

Tekst "Jolene" je priča o domaćici koja se suočila s crvenokosom ljepoticom po imenu Jolene za koju vjeruje da ima ljubavnu vezu s njenim suprugom. Krajem 1973. ta je pjesma postala druga singlica u karijeri Dolly Parton koja je došla na vrh country top-lista. . Istoimeni album je došao na vrhu u februaru 1974. Pjesma se ubrzo počela pojavljivati i na top-listama pop muzike, a u Velikoj Britaniji je došla na sedmo mjesto.

Kako Dolly Parton navodi, inspiracija za temu pjesme "Jolene" bila je crvenokosa blagajnica u banci za koju je sumnjala da je predmet fantazija njenog supruga, te da je zbog nje suprug odlazio u banku češće nego što je trebalo. Sam naziv je pjesma međutim dobila po djevojci, koja je tražila autogram nakon koncerta i rekla da se zove Jolene, što se Partonovoj jako dopalo.

Obrade[uredi | uredi kod]

Olivia Newton-John
Olivia Newton-John je obradila "Jolene" na svom albumu Come on Over iz 1976. godine. Pjesmu često izvodi na svojim koncertima.
The White Stripes
"Jolene (Live Under Blackpool Lights)" je singlica koju je izdala grupa The White Stripes. Sadrži obradu "Jolene", snimljenu uživo na koncertu. Singlica je izdana u novembru 2004.
Popis pjesama
  1. "Jolene" (Live)
  2. "Black Math" (Live) (samo na cd verziji)
  3. "Do" (Live) (samo na B strani vinilne ploče)
Me First and the Gimme Gimmes
Punk cover bend Me First and the Gimme Gimmes je obradio pjesmu za svoj šesti album Love Their Country, izdan u oktobru 2006.
The Sisters of Mercy
Post punk band The Sisters of Mercy je često na koncertima obrađivao ovu pjesmu u nastojanju da goth-"uncool" obradama klasičnih pjesama provocira publike. Može se čuti na njihovom koncertnom bootleg albumu Amphetamine-Boeblingen.
Miss B. Haven
danaska ženska country grupa Miss B. Haven je snimila svoju verziju 1987.
Darcy Clay
Novozelandski country punk muzičar Darcy Clay je izdao cover verziju ove pjesme na EP.u Jesus I Was Evil.
Susanna and the Magical Orchestra
Norveški eksperimentalni duo Susanna and the Magical Orchestra obradio je "Jolene" 2004. na svom debitantskom albumu List of Lights and Buoys.
Ostale verzije
Uz gore navedene izvođače, "Jolene" su izvodili Natalie Merchant, Paula Cole, Reba McEntire, Mindy Smith, Katie B, Sherrie Austin, Rhonda Vincent, Geraldine Fibbers, Lacrimosa, Queen Adreena, škotska pop-goth gruopa Strawberry Switchblade, dance grupa One Dove, Alexander Veljanov, Leyla Foroohar, Elisabeth Andreassen i Jill Johnson 2007.
Mindy Smith je obradila "Jolene" na svom debitantskom albumu One Moment More iz 2003. godine i Just Because I'm a Woman, tribute albumu posvećenom Dolly Parton. Australska satirička emisija The Chaser's War on Everything je parodirala pjesmu, promijeniši naslov "Pauline" kao referencu na Pauline Hanson, bivšu čelnicu Stranke jedne nacije.[1]

Švedska grupa Spirella Girls je 1992. izdala verziju pod nazivom "Brolin, Brolin" posvećenu švedskom fudbaleru Tomasu Brolinu.

Izvori[uredi | uredi kod]

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]