John Louis Emil Dreyer

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Johan Ludvig Emil Drejer

Johan Ludvig Emil Drejer
{{{tekst_uz_sliku}}}

1852. februar 1852.
Kopenhagen KopenhagenDanska
1926. septembar 1926.
Oksford OksfordUjedinjeno Kraljevstvo

1852. 1926. Johan Ludvig Emil Drejer (dan. Johan Ludvig Emil Dreyer, engl. John Louis Emil Dreyer; Kopenhagen, 13. februar 1852Oksford, 14. septembar 1926) je bio dansko-irski astronom.

Poznat je kao stvaralac dva katalog nebeskih objekata. To su Novi generalni (opšti) katalog maglina i zvezdanih jata (New General Catalogue of Nebulae and Clusters of Stars), koji se često i danas koristi, i tri dodatna Indeks kataloga (Index Catalog).

Drejerovim obektima se nazivaju nebeski objekti koje je Jovan Drejer uneo u gore navedene kataloge dubokog neba.

Život[uredi | uredi kod]

Rodio se kao Johan Ludvig Emil Dreyer u Kopenhagenu, Danska. Godine 1874. je otišao u Irsku da radi kao astronomski pomoćnik Lorensa Parsonsa, četvrtog earla od Rosea (Lawrence Parsons, 4th Earl of Rosse). 1878. je prešao na opservatoriju Dunsink (Dunsink), a 1882. opservatoriju Armag (Armagh). Tu je ostao direktor sve do 1916.

Dobio je zlatnu medalju Kraljevskog astronomskog društva 1916. Po njemu je nazvan i krater na Mesecu.

Djela[uredi | uredi kod]

Njegovo najveće dostignuće je monumentalni Novi generalni (opšti) katalog maglina i zvezdanih jata, koji se često i danas koristi. Uz to je pripremio i dva dodatna indeks kataloga.

Odredio je udaljenosti do nekoliko Cefeida, promenljivih zvezda, preko statističke paralakse[1], pa je tako bio u mogućnosti da kalibriše vezu koju je otkrila Henrijeta Livit između periode Cefeida i luminoznosti. U tom određivanju je napravio grešku, moguće grešku u pisanju, kojom su te zvezde bile 10 puta bliže nego što jesu. Ovu vezu je iskoristio da proceni udaljenost do Malog Magelanovog oblaka.

Bio je i istoričar astronomije. Objavio je biografiju Tiha Brahea , a kasnije je uređivao i njegove rukopise. Značajna je i njegova knjiga Istorija planetarnih sistema od Talesa do Keplera (eng History of the Planetary Systems from Thales to Kepler}}) koju je objavio 1905. I danas se štampa pod nazivom Istorija astronomije od Talesa do Keplera (eng A History of Astronomy from Thales to Kepler}}).

Literatura[uredi | uredi kod]

  • Alexander, A. F. O'D., Dreyer, Johann Louis Emil, Dictionary of Scientific Biography 4:185-186.
  • J. L. E. Dreyer, A History of Astronomy from Thales to Kepler, 2nd edition, Dover Publications, 1953.

Reference[uredi | uredi kod]

  1. Hertzsprung, E., "Über die räumliche Verteilung der Veränderlichen vom δ Cephei-Typus." Astronomischen Nachrichten, 196 p. 201–210 (1913)

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]