John Boswell

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
John Boswell
Biografske informacije
Rođenje(1947-03-20)20. 3. 1947.
Smrt24. 12. 1994. (dob: 47)
Obrazovanje
Zanimanjeistoričar
Opus
Temereligija i homoseksualnost

John Eastburn Boswell (Džon Bosvel; 20. mart, 1947. – 24. decembar, 1994.) eminentni američki gej istoričar i profesor na Jejlu. Kao izuzetan erudita i talentovani filolog, koji je koristio preko 15 antičkih i savremenih jezika, pedantnim i strogim naučnim pristupom i velikom potkrepljenošću u istorijskim izvorima, Boswell je udario temelj akademskom izučavanju gej istorije, fokusirajući se na istpitivanja odnosa homoseksualnosti i religije.

Biografija[uredi | uredi kod]

John Boswell je rođen u Bostonu u vojničkoj porodici. Završio je jedan od najstarijih koledža u SAD, College of William and Mary, gde je primio katoličanstvo. Kao filolog srednjeg veka doktorirao je na Harvardu, 1975. godine. Od tada radi na Jejlu na katedri za istoriju. Godine 1982. postaje redovni profesor na Jejlu. Godine 1987. Boswell je učestvovao u organizovanju i početku rada Lesbian and Gay Studies Center at Yale, koji danas postoji kao „Research Fund for Lesbian and Gay Studies“. Konačno, 1990. godine postaje dekan grupe za istoriju na Jejlu.

Godine 1980. Boswell je izdao pionirsku, kontraverznu studiju „Christianity, Social Tolerance and Homosexuality“ u kojoj dokazuje da Rimo-katolička crkva nije osuđivala gejeve kroz istoriju, već da, do dvnaestog veka, ili se nije interesovala za homoseksualnost ili je slavila ljubav između muškaraca. Na dalje se bavio uglavnom temama koje se tiču odnosa katolicizma i homoseksuanosti, kao i pitanjem istopolnog braka u istoriji, pre svega u hrišćanskog tradiciji.

Boswell je bio prilično ortodoksan u svojim hrišćanskim stavovima, ali se oštro protivio negativnom odnosu katoličke crkve prema homoseksualnosti i istopolnim vezama. Njegov rad i posvećenost temama koje se tiču ovog odnosa može se tumačiti kao njegov pokušaj da pomiri svoju seksualna i religijska osećanja.

Boswell je umro na noć Božića, 24. decembra, 1994. godine od komplikacija pri oportunističkim infekcijama usled AIDS-a. Nadživeo ga je partner, Jerry Hart, roditelji, kao i sestra i braća.

Istoriografski rad[uredi | uredi kod]

Boswellova prva objavljena istoriografska studija bila je revizija njegove doktorske disertacije „The Royal Treasure: Muslim Communities under the Crown of Aragon in the Fourteenth Century“ (Kraljevsko blago: Muslimanske zajednice pod krunom Aragona u 14. veku), objavljena 1977. godine. Kasnije je izjavio da zbog konzervativne akademske javnosti 1970-ih osećao da se najpre mora potvrditi kao istoričar u „mainstreem“ istoriografiji, kako bi počeo da se bavi temama koje su mu bile predmet interesovanja.

Njegova sledeća knjiga „Christianity, Social Tolerance, and Homosexuality: Gay People in Western Europe from the Beginning of the Christian Era to the Fourteenth Century“ (Hrišćanstvo, društvena tolerancija i homoseksualnost: gej ljudi u zapadnoj evropi od početka hrišćanske ere do 14. veka) bila je revolucionarana na polju LGBT istoriografije. Knjiga je bila vrlo zapažena kako u akademskoj, tako i u široj javnosti. Za ovu knjigu Boswell je dobio American Book Award za istoriju i Stonewall Book Award, 1981. godine. U knjizi Boswell želi da dokaže da netolerancija prema gejevima ne dolazi iz religijskih osećanja, odnosno (današnjeg) stava hrišćanskih crkava, tvrdeći da je hrišćanska crkva bila ili tolerantna prema gejevima ili je čak slavila gej ljubav. Takođe, Boswell tvrdi da je u periodu između sredine 11. veka i sredine 12. veka u Zapadnoj Evropi postojala vrlo razvijena gej subkultura.

Zbog njegovog stava da su gejevim postojali u različiti kulturama kroz istoriju neki kritičari ga označavaju kao esencijalistu. Na kritike socijal konstrukcionista je odgovorio da ukoliko bi se tvrdilo da su kategorije kao što su homoseksualno/heteroseksualno, odnosno gej/strejt, proizvod kulture, a ne stvarne karakteristike psihe, onda se uopšte ne može govoriti o gej istoriji. „Gej muškarce“ Boswell definiše kao „as those whose erotic interest is predominantly directed toward their own gender (i.e., regardless of how conscious they are of this as a distinguishing characteristic)“ (one, čija su erotska interesovanja pretežno usmerena ka njihovom sopstvenom rodu (bez obzira na to koliko su svesni toga kao određene karakteristike).

U knjizi objavljenoj samo nekoliko meseci pre njegove smrti „Same-Sex Unions in Pre-Modern Europe“ Boswell tvrdi da je adelphopoiesis (ἀδελφοποίησις) iliti adelphopoiia (bratotvorenje) dokaz da hrišćanska crkva u nekim slučajevima odobrava istopolna venčanja. Boswell otkriva u knjizi preko 60 rukopisa sa ritualima za sklapanje istopolnih zajednica. Iako se mnogi konzervativni kritičari ne slažu sa Boswellovim interpretacijama da je crkva ovim dozvoljavala gej venčanja, ipak veoma se vrednuju njegova otkrića ovih istorijskih izvora.

Objavljena dela[uredi | uredi kod]

  • Royal Treasure: Muslim Communities Under the Crown of Aragon in the Fourteenth Century (1977) – Online
  • Christianity, Social Tolerance, and Homosexuality (1980)
  • Rediscovering Gay History: Archetypes of Gay Love in Christian History (1982)
  • The Kindness of Strangers: The Abandonment of Children in Western Europe from Late Antiquity to the Renaissance (1989)
  • Homosexuality in the Priesthood and the Religious Life (1991) (co-author)
  • Forms of Desire: Sexual Orientation and the Social Constructionist Controversy (1992)
  • The Marriage of Likeness: Same-Sex Union in Premodern Europe (1994)

Vidi dalje[uredi | uredi kod]

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]