Johann Strauss mlađi

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Johann Strauss mlađi
romantizam
Biografske informacije
RođenjeJohann Sebastian Strauss
25. listopada 1825.
Beč, Habsburška Monarhija
Smrt3. lipnja 1899.
Austro-Ugarska Beč, Austro-Ugarska
Znamenita djela

Johann Baptist Strauss [ˈjoːhan ˈbaptist ʃtʁaʊs] (Beč, 25. listopada 1825. – Beč, 3. lipnja 1899.), austrijski skladatelj. Nadimak "kralj valcera" stekao je kao jedan od glavnih predstavnika klasične bečke operete.

Studirao je kompoziciju. Debitirao je 1844. sa svojim orkestrom u bečkom predgrađu. Od 1847. priređivao je koncertne turneje po europskim zemljama, a 1872. i po SAD-u.

Skladao je 168 valcera, 117 polki i niz četvorki, marševa, mazurki, galopa i 16 opereta. Klasični bečki valcer umjetnički je usavršio i podigao ga na razinu koncertne orkestralne glazbe. Svojom raspjevanom melodikom njegovi su valceri osvojili svijet i ostali popularni više od jednog stoljeća, a naročito Na lijepom plavom Dunavu, Priče iz bečke šume, Bečka krv, Jutarnje novine, Glasovi proljeća, Carski valcer, Pizzicato polka, Trisch-trasch polka.

Klasičnu bečku operetu Strauss je glazbeno obogatio i doveo do vrhunca djelima Šišmiš i Ciganski barun koja su dala putokaz daljem razvoju dva tipa operete. Veliku su popularnost stekle i operete Jedna noć u Veneciji i Bečka krv, a napisao je i operetu Jabuka.

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]