Jin i jang (simbol)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Prikaz tajčitua iz 18. vijeka; Zhao Huiqian (1370-e)
Moderni 'simbol za jin i jang'

Tajčitu (Vejd-Džajls: [t'ai⁴chi²t'u²]; trad. kin. 太極圖, uprošć. kin. 太极图, pinjin: tàijítú) jest simbol ili dijagram ( ) koji ima korijene u kineskoj filozofiji i predstavlja tajči (太极 tàijí) i prema monističkom (vu-či) i prema dualističkom (jin i jang) aspektu. Ovakav dijagram je prvi uveo filozof Zhou Dunyi (周敦頤, 1017–1073) iz dinastije Sung u svom radu Taijitu shuo (太極圖說).[1]

Simbol ima izgled kruga podijeljenog krivom linijom (koja je nalik slovu S u ogledalu), sa različito obojenim polovicama (obično bijelom i crnom) i sa tačkom u dijelu veće površine koja ima boju druge strane (može biti i bez tačke).

Prikazuje posebne i naizgled nespojive sile prirode. Dvojnost je opisivana u raznim granama kineske nauke, kao i kineskoj filozofiji. Teorija o jinu i jangu jedno je od načela kineske medicine.[2] Bijeli jin simbolizuje muško načelo.

Ornamentalni uzorci vizuelno slični izgledu jin-jang simbola mogu se pronaći kao arheološki artefakti evropske praistorije; takve dizajne savremeni naučnici ponekad opisno nazivaju "jin-jang simbolima" u arheološkoj literaturi. Uzorak je čest kod Kelta, Etrušćana i Rimljana.

U HTML-u se može predstaviti kao ili .

Galerija[uredi | uredi kod]

Reference[uredi | uredi kod]

Vanjski linkovi[uredi | uredi kod]

  • O simbolu, sajt chinesefortunecalendar.com (en)