Jezero No

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jezero No
Jezero no.svg
Karta Jezera No
Lokacija
Položaj močvare Sad
Države  Sudan
Koordinate 09°31′″N30°27′″E
Hidrografija
Vrsta prirodno, protočno
Površina 2000 ha[1] km²
Aps. visina 395 m
Dužina 10 km
Širina km
Hidrologija
Pritoke Bar al Jabal, Bar el Gazal
Odljev Bijeli Nil

Jezero No ili Buhejrat No je jezero na jugu Sudana, koje se nalazi sjevero-zapadno od grada Džube (oko 630 km) kod naselja Fakvir, u močvarnom području zvanom Sad, na mjestu gdje se spajaju rijeke Bar al Jabal (Rijeka sa brda ili Brdski Nil) i Bar el Gazal (Gazelina rijeka).

Tek od istjeka iz Jezera No nadalje se rijeka Bar al Jabal zove Bijeli Nil (Bar al-Abjad) i tek od tu po nekim geografima, nastaje Bijeli Nil.

Geografske karakteristike[uredi - уреди | uredi izvor]

Jezero No nalazi se oko 1,156 km nizvodno od Albertovog jezera iz Ugande[2]na mjestu gdje Bijeli Nil ulazi u područje velikih sudanskih močvara Sad. Tu se spaja sa rijekom Bar el Gazal (Gazelina rijeka) i stvara veliku močvarnu lagunu, koja ovisno o sezoni ima brojna jezera i močvare od kojih je Jezero No najveće. Za vrijeme velikih kiša (a to je u ljeto) rijeka Sobat koja se ulijeva u Bijeli Nil, tek 115 km nizvodno donosi toliko voda, da ih Bijeli Nil nije u stanju primiti, već ih odbacuje daleko natrag u Jezero No i rijeku Bar el Gazal, tako da dužina Jezera No jako varira, kao i nivo voda u jezeru.

Obale Jezera No obrasle su papirusom, i stanište su brojnih divljih životinja. U kraju oko jezera No živi sudanski narod Nuer.[3] Od jezera No, Bijeli Nil naglo zaokreće na istok i na 115 km nizvodno se spaja rijekom Sobat kod kordinata: 9°22′N 31°33′E / 9.367°N 31.550°E / 9.367; 31.550.

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

Eksterni linkovi[uredi - уреди | uredi izvor]