Jesus Christ Superstar

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Disambig.svg Za ostala značenja, v. Jesus Christ Superstar (razvrstavanje).
Jesus Christ Superstar
Jcs us cover.png
omot američkog izdanja albuma 1970.
Muzika: Andrew Lloyd Webber
Tekst: Tim Rice
Produkcije: konceptualni album 1970
Broadway 1971
Sydney 1972
Pariz 1972
West End 1972
film 1973

Jesus Christ Superstar je rock opera/mjuzikl koju je komponirao Andrew Lloyd Webber i za koju je stihove napisao Tim Rice. Nastala je konceptualni album prije nego što je premijerno postavljena na Broadway u 1971. Radnja se temelji na novozavjetnom prikazu posljednjih dana Isusovog života, počevši sa pripremama za dolazak njega i njegovih učenika u Jeruzalem, te završava razapinjanjem. Velikim dijelom se odnosi na političku i osobnu borbu između Jude Iskariota i Isusa, koja se ne spominje u Bibliji; scene uskrsnuća nisu prikazane.

Poznat je i po prilično slobodnom tumačenju Isusove i psihologije drugih likova. Tako se velikim dijelom mjuzikl bavi Judom, koji je prikazan kao tragični lik nezadovoljan načinom na koji Isus vodi svoje sljedbenike. Mjuzikl karakteriziraju i shvaćanja i običaji 20. vijeka, upotreba modernog žanrgona, kao i ironične aluzije na suvremene političke događaje. Kazališne predstave, kao i filmovi, često namjerno koriste anakronistične rekvizite i druge detalje.

Iako je bio napadan, što zbog bogohulništva iz redova kršćanskih fundementalista (te službeno zabranjen u Južnoj Africi), što zbog navodnog antisemitizma iz jevrejskih krugova, Jesus Christ Superstar je stekao veliku popularnost te se postavljao širom svijeta. Na ovim prostorima je tako poznata verzija iz 1970-ih u kojoj je Isusovu ulogu tumačio Zlatko Pejaković. Poznata je i hvaljena filmska adaptacija iz 1973.

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]

"Jesus Christ Superstar" at Playbill Vault :