Jeholopterus

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Jeholopterus ninchengensis)
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Jeholopterus
Jeholopterus.jpg
Fosilni primjerak (IVPP V 12705)
Status zaštite
Status iucn3.1 EX.svg

Status zaštite: Izumrli ({{{kada}}}) (IUCN 3.1)

Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Red: Pterosauria
Porodica: Anurognathidae
Rod: Jeholopterus
Wang et al., 2002.

Jeholopterus je bio mali pterosaur anurognatid čiji su ostaci (nije sigurno koliko su stari, vjerovatno potiču iz srednje do kasne jure) pronađeni u formaciji Tiaojishan na sjeveroistoku Kine, koja je nastala prije između 168 i 152 miliona godina[1]); dlake i koža su se također očuvali.

Naziv[uredi - уреди | uredi izvor]

Wang Xiaolin, Zhou Zhonghe i Xu Xing su rodu Jeholopterus dali naziv 2002. godine. Tipična i jedina poznata vrsta je Jeholopterus ninchengensis. Naziv roda potiče od mjesta njegovog otkrića, u Jeholu (Kina), i od latiniziranog grčkog pteron, što znači "krilo". Naziv vrste odnosi se na okrug Nincheng.

Opis[uredi - уреди | uredi izvor]

Umjetnički prikaz

Tipična vrsta zasnovana je na holotipnom primjerku IVPP V12705, gotovo potpunom primjerku iz formacije Tiaojishan u okrugu Ningcheng u Unutrašnjoj Mongoliji (Kina).[2] Ostaci su se nalazili na dvije suprotne ploče, što znači da je dio ostataka ostao na jednoj strani prepolovljenog kamena, a drugi dio na drugoj. Tu spada i odlično očuvano karbonizirano kožno tkivo i, navodno, "dlake" ili "protoperje". Ta vlakna očuvala su se oko tijela tog primjerka u vidu vijenca. Očuvano je i tkivo sa krila, mada nije sigurno utvrđeno u kojoj mjeri, te na kojem se tačno mjestu ono vezalo za noge (i da li se uopće vezalo za njih). Alexander Kellner je 2009. objavio istraživanje prema kojem je tkivo krila imalo tri sloja, što bi toj životinji omogućavalo da precizno prilagodi aeroprofil krila.[3]

Kao anurognatid, Jeholopterus pokazuje oblik lubanje tipičan za tu grupu, sa većom širinom od dužine (28 mm) i vrlo širokim ustima. Većina zuba bila je slična klinastog oblika, ali neki su bili duži i savijeni. Vrat mu je bio kratak, sa sedam ili osam pršljena. Imao je dvanaest ili trinaest leđnih pršljena i tri krsna. Imao je i pet parova trbušnih rebara. Repni pršljeni nisu očuvani. Naučnici smatraju da je Jeholopterus imao kratak rep, što je osobina prisutna kod ostalih anurognatida, ali neobična za ramforinkoide (tj. primitivne pterosaure), koji su obično imali dug rep. Wang et al. su naveli prisustvo malo dlake u predjelu repa kao dokaz da je imao kratak rep. Međutim, kasnije istraživanje Dalla Vecchie pokazalo je da je dobijanje informacija o repu nemoguće, budući da on "u potpunosti nedostaje" tom fosilu.[4]

Primjerak u Hongkongškom muzeju nauke

Kosti krila bile su snažno građene. Kosti zapešća bile su vrlo kratke, kao i pteroidna kost, koja je bila osnova za propatagium i koja je bila usmjerena prema tijelu. Kandže na rukama bile su duge i zakrivljene. Njegova krila pokazuju tragove povezanosti sa člankom, prema Wang et al.. Relativno su izdužena, sa rasponom od oko 90 cm.

Noge su mu bile kratke i snažne. Imao je razvijene nožne kandže, ali nisu bile tako duge kao one na rukama. Peti nožni prst bio je izdužen, te je prema autorima bio osnova za membranu među nogama, koja se naziva uropatagij.

Filogenija[uredi - уреди | uredi izvor]

Autori su rod Jeholopterus priključili porodici Anurognathidae. Kellner je u svojoj kladističkoj analizi iz 2003. zaključio da je taj rod, zajedno sa rodovima Dendrorhynchoides i Batrachognathus, pripadnik kladusa anurognatida Asiaticognathidae. Analiza Lü Junchanga iz 2006. odredila je njegovu poziciju kao sestrinski takson roda Batrachognathus.

Način života[uredi - уреди | uredi izvor]

Anurognatidi se obično smatraju insektojedima. Wang e.a. su pretpostavili da je Jeholopterus, s obzirom na to da je bio najveći pripadnik te grupe, također bio i ribojed.

Alternativne interpretacije[uredi - уреди | uredi izvor]

Dijagram konvencionalnog izgleda skeleta
Petersov kontroverzni dijagram

Iako sam nikada nije istražio holotipni fosil, reklamni umjetnik David Peters na internetu je naširoko popularizirao svoja idiosinkrazijska mišljenja o Jeholopterusu i ostalim pterosaurima. On uglavnom pronalazi i ilustrira raznolike ukrasne dijelove tijela, pa čak i nekoliko embrija, iako istraživači nikada nisu potvrdili njegova otkrića. Manipulirajući skinutim slikama Jeholopterusa u Photoshopu, David Peters (2003) je prijavio da je otkrio neobične ostatke mekog tkiva, uključujući i rep poput konjskog (za kojeg je Peters nagađao da je služio za odvlačenje pažnje muhama), kao i dugački mamac za muhe (slično kao kod grdobine) na glavi, te jedno ili više jedara na leđima. Peters je također naveo da je otkrio "očnjake kao kod čegrtuše", koji, zajedno sa onim što je on opisao kao čeljust sličnu čegrtušinoj, poduprijeto nepce, "hirurški oštre" kandže i snažne udove, ukazuju na to da je Jeholopterus bio vampiričan pterosaur, prilagođen zarivanju očnjaka u kožu, te potom rotirajući lubanju prema naprijed kako bi se očnjaci zaglavili u mesu, što je poboljšavalo prijanjanje. Maleni zubi u donjoj čeljusti ne bi probili kožu, ali bi stiskali ranu kao kliješta.[5] Istaknuti naučnik koji se bavi proučavanjem pterosaura, Chris Bennett, opisao je Petersova otkrića kao "fantaziju" i ljutito je odbacio njegovu metodologiju,[6] što je učinio i paleozoolog Darren Naish.[7]

Obožavatelji filma Jurassic World nagađali su da će Jeholopterus biti prethistorijska zvijezda.[8] Bili su tog mišljenja zbog činjenice da je paleontolog Jack Horner izjavio da će se novi dinosaur uzdići u zloglasnost kao negativac Jurskog parka IV, rekavši, "Ne mogu tačno reći ko će to biti... ali htjet ćete ostaviti svjetlo upaljeno nakon gledanja ovog filma." [9] Nakon toga obožavatelji su nagađali da će Jeholopterus postati poznat naziv, kao što je bilo i sa Velociraptorom. S obzirom na pretjerivanja u vezi sa Velociraptorom u izvornom Jurskom parku, npr. po pitanju veličine i nepostojanja perja, Jeholopterus (koji se najvjerovatnije nije hranio krvlju) bi mogao postati užasavajuće, vampirično stvorenje sa zmijskim očnjacima.[10]

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

 1. Liu, Y., Liu, Y., Ji, S., and Yang, Z. (2006) "U-Pb zircon age for the Daohugou Biota at Ningcheng of Inner Mongolia and comments on related issues" Chinese Science Bulletin, 51(21): 2634-2644. DOI:10.1007/s11434-006-2165-2
 2. Wang, X., Zhou, Z., Zhang, F., and Xu, X. (2002). "A nearly completely articulated rhamphorhynchoid pterosaur with exceptionally well-preserved wing membranes and 'hairs' from Inner Mongolia, northeast China." Chinese Science Bulletin 47(3), 226 – 232.
 3. Alexander W. A. Kellner, Xiaolin Wang, Helmut Tischlinger, Diogenes de Almeida Campos, David W. E. Hone, and Xi Meng. (2009). "The soft tissue of Jeholopterus (Pterosauria, Anurognathidae, Batrachognathinae) and the structure of the pterosaur wing membrane", Proc. R. Soc. B DOI:10.1098/rspb.2009.0846
 4. Dalla Vecchia, F.M. (2002). "Observations on the non-pterodactyloid pterosaur Jeholopterus ningchengensis from the Early Cretaceous of Northeastern China." Natura Nascosta, 24: 8 - 27.
 5. Peters, D. (2003). "The Chinese vampire and other overlooked pterosaur ptreasures." Journal of Vertebrate Paleontology, 23(3): 87A.
 6. Bennett, S. C. (2005). "Pterosaur Science or Pterosaur Fantasy." Prehistoric Times, No. 70, pp. 21-23 & 40. [1]
 7. http://blogs.scientificamerican.com/tetrapod-zoology/2012/07/03/world-must-ignore-reptileevolution-com/
 8. http://www.jurassicpark4-movie.com/community/forums/topic/25416
 9. http://geektyrant.com/news/2013/4/4/jurassic-park-4-will-feature-a-new-terrifying-dinosaur.html
 10. http://moviesblog.mtv.com/2013/04/05/jurassic-park-4-dinosaurs/

Vanjske poveznice[uredi - уреди | uredi izvor]

 • Diskusija o validnosti i korištenju tehnika kompjuterskog praćenja, sa Dinosaur Mailing Liste (engleski)