Rodna ravnopravnost

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Jednakost polova)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Simbol rodne ravnopravnosti

Rodna ravnopravnost (takođe ravnopravnost polova ili jednakost polova) je načelo socijalne filozofije koje podrazumeva jednakost muškaraca, žena i osoba drugačijih rodnih identiteta u društvenom i političkom životu.

Rodna ravnopravnost pretpostavlja da jednom društvu, zajednici ili organizaciji postoje jednake mogućnosti za žene, muškarce i osobe drugačijih rodnih identiteta da doprinesu kulturnom, političkom, ekonomskom i socijalnom napretku, kao i da imaju jednake mogućnosti da uživaju sve koristi i dobrobiti od napretka jedne zajednice.

– prema „ Evropskoj povelji o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou”[1]

Načelo rodne ravnopravnosti i nediskriminacije je jedno od temeljnih ljudskih prava.[2] Pol se dobija rodjenjem i doživljava se kao dobijena biološka karakteristika. Rod nema nikakve veze sa biologijom, vec se odonosi na sve razlike izmedju muškaraca i žena koje proističu iz društvenih očekivanja u vezi sa odgovarajucim ponašanjem, interosovanjima, spospbnostima, stavovima za muški i ženski indetitet.

Dok se pol dodjeljuje, rod se stiče, uglavnom prećutno, kroz iskustvo socijalizacije. Kada su rodni odnosi, u sportu ili inače, podređeni interesima jednog pola u odnosu na interese drugog pola, dolazi do neravnopravnosti.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Dobrodošli na on-line kurs rodne ravnopravnosti
  2. „Rodna ravnopravnost”. Arhivirano iz originala na datum 2011-03-07. Pristupljeno 2011-10-03.