Jean de Thévenot

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Jean Thévenot)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Jean de Thévenot

Jean de Thévenot (16. 6. 1633. – 28. 11. 1667),[1] francuski svjetski putnik poznat po brojnim putopisima s putovanja Orijentom. Bio je i lingvist, prirodoslovac i botanist. Rođen je u Parizu i obrazovao se na univerzitetu Collège de Navarre.

Thévenota su još od ranije dobi putopisi zainteresirali za putovanja, a njegovo bogatstvo omogućilo mu je da ispuni svoje želje. Napustio je Francusku 1652. godine, i krenuo na prvo putovanje u Englesku, Nizozemsku, Njemačku i Italiju. U Rimu se upoznao drugim francuskim pustolovom D'Herbelotom, koji ga je pozvao na putovanje Levantom. Budući kako je D'Herbelot imao privatnih problema, Thévenotu koji ga je čekao na Malti je popustilo strpljenje pa se 1655. sam zaputio prema Carigradu. Nakon dolaska u Aziju, putovao je grčkim otocima, a zatim Egiptom, Palestinom i Sirijom. Krajem ljeta 1664. godine zaputio se u Perziju gdje je posjetio Kermanšah, Hamadan i Isfahan, dok je godinu dana poslije krenuo put Indije. U Isfahanu se u nesreći ozlijedio pištoljem, a umro je na drugom putovanju prema Indiji.

Thévenot je bio vješt poliglot; služio se turskim, arapskim i perzijskim jezikom. Odlično je poznavao i prirodne nauke, posebno botaniku za koju je napravio veliku zbirku u Indiji. Bio je vrlo poštivan širom svijeta, a njegova djela se rado čitaju i u današnje vrijeme. Prva zbirka njegovih putopisa izdana je u Parizu 1665. godine, a čini prvi dio njegovih Putovanja („Voyages“). Djelo je licencirano još 1663. godine, a predgovor govori kako ju je Thévenot uredio kao podlogu pred njegovo drugo putovanje na Orijent. Drugi i treći dio „Voyagesa“ posthumno su objavljena 1674. odnosno 1684. godine, dok je engleski prijevod štampan u Londonu 1687. godine.

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]