Jazz fusion

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Jazz fusion
Stilski začetak: Jazz
Free jazz
Klasika 20-tih
Blues-rock
Funk
Psychedelic rock
Kulturni začetak: kraj 1960-ih, SAD
Instrumenti: električna gitara - sintajzerska gitara - bubnjevi - saksofon - truba - elektronička klavijatura - električni bas (ponekad kontrabas)
Popularnost: 1970-tih, lakša forma fuzije nazvana "smooth jazz" bila je popularna 1980-tih
Izvedeni oblici: Smooth jazz
Crossover jazz
Intelligent drum and bass

Džez fuzija (engl. jazz fusion), poznata i kao prosto fuzija (fusion), je vrsta muzike, mešavina džeza i roka. Nastala je krajem šezdesetih godina dvadesetog veka, kada su džez muzičari počeli da primaju mnoge elemente tada sve popularnije rok muzike.

Može se reći da je razvoju fuzije prethodio modalni džez, i nije čudno što je pionir modalnog džeza Majls Dejvis bio jedan od prvih muzičara koji su definisali ovaj pravac, albumima kao što su In a Silent Way i Bitches Brew, na kojima je tradicionalni akustični sastav džez kvinteta zamenio električnim instrumentima, tada karakterističnim za rok muziku.

Značajni predstavnici žanra[uredi - уреди | uredi izvor]

Pored Dejvisa, znameniti pioniri fuzije su bili Džon Meklaflin (Mahavišnu orkestra), Toni Vilijams (Lajftajm), Bili Kobam, Herbi Henkok, Čik Korija (Ritern tu forever), Džo Zavinul (Veder riport) i drugi.

Važniji moderni predstavnici ovog žanra su Skot Henderson i Geri Vilis (Trajbal tek), Vini Kolajuta i Majkl Landau (Karizma) i drugi.

Uticajni fusion albumi[uredi - уреди | uredi izvor]