Jasmin Stavros

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Jasmin Stavros
Lični podaci
Ime po rođenjuMilo Vasić[1]
Datum rođenja1. studenog 1954.
Mjesto rođenjaSplit,
Datum smrti3. svibnja 2023.
Mjesto smrtiZagreb,
PrebivališteSplit
Zanimanjepjevač
Muzički rad
Žanrpop
Ostalo
Službene straniceSlužbene stranice

Jasmin Stavros, pravog imena Milo Vasić (Split, 1. studenog 1954. - Zagreb, 3. svibnja 2023.), bio je hrvatski pop pjevač.

Jedna od njegovih najpopularnijih pjesama ostaje Dao bi sto Amerika, koja govori o njegovom boravku u SAD-u prije povratka u Hrvatsku prije proglašavanja hrvatske neovisnosti. Trenutno ima ugovor s Hit Records-om.

Počeci glazbene karijere[uredi | uredi kod]

Završio je osnovnu glazbenu školu (klavir) i srednju glazbenu školu (kontrabas). Također je dvije godine išao na sate solo pjevanja kod profesorice Ristić u Splitu koja mu je impostirala glas i naučila ga tehnikama pjevanja i disanja koje su mu omogućile ovako dugu pjevačku karijeru. Od dvanaeste godine svira bubnjeve, a već sa 15 godina profesionalno svira u brojnim splitskim sastavima: Delfini, Mladi batali (današnji Magazin), grupi More. 1973. godine počinje otkrivati jazz glazbu, a od 1978. godine radi kao studijski bubnjar u Jugotonu (današnja Croatia Records). Bio je jedan od najtraženijih bubnjara u bivšoj Jugoslaviji. Surađivao je s Josipom Lisac, Arsenom Dedićem, Duškom Lokinom,Mišom Kovačem, Ivicom Šerfezijem, Nedom Ukraden, Ljupkom Dimitrovskom i brojnim drugim glazbenicima. Najveći financijski uspjeh mu je donijela pjesma Đuli, koju je snimio s Danijelom. 80-ih godina je otišao u Ameriku, gdje se zadržao dvije godine i završio privatnu jazz akademiju Stanley Spector u New Yorku. Kao jedan od najboljih studenata i zapravo najbolji student iz Europe dobio je 1982. godine zelenu kartu za boravak u Americi. U tom je trenutku već imao ženu i dvoje djece zbog kojih se ipak odlučio vratiti u domovinu. Prije odlaska u Ameriku svirao je 4 godine udaraljke u HNK, a dirigirali su mu: Vjekoslav Šutej, Nikša Bareza, Silvije Bombardelli, Boris Papandopulo. Paralelno je snimao ploče i svirao u bendu Olivera Dragojevića i Meri Cetinić.

Privatni život i obitelj[uredi | uredi kod]

Osim pjevanja Jasmin Stavros je poznat i kao strastveni ribolovac i skijaš. Šest mjeseci provodi na Korčuli, a ostatak godine u Zagrebu i zaseoku Kupeč dol kod Sv.Jane. Njegov sin 'Milo' također je vrhunski bubnjar. Bio je nekoliko godina u Grazu na jazz akademiji i par godina u Americi. Također se bavi i produciranjem, aranžiranjem, autorskim radom (skladanjem). Napravio je remix pjesme '"Umoran"', autor je glazbe za pjesmu '"Kad zbrojim dva i dva"' , a na zadnjoj pjesmi '"Doma je Amerika"', radio je aranžman i produkciju. Mlađi sin Krešimir se bavi trgovinom, a njegova žena Žarka dizajnom.

Diskografija[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]