Jarosław Kaczyński

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Jaroslaw Kaczynski)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

O ovom zvuku Jarosław Aleksander Kaczyński IPA: [ja'rɔswaf ka'ʧɨɲskʲi] (18. 6. 1949. – ) je poljski nacionalistički političar, najpoznatiji po tome što je od 14. 7. 2006. do 16. 11. 2007. bio poljski premijer. Jaroslaw Kaczynski je predsjednik stranke Pravo i Pravda (poljski: "Prawo i Sprawiedliwość", PiS), koju je 2001. godine osnovao sa svojim bratom-blizancem Lechom Kaczynskim, koji je od 2005. na dužnosti predsjednika Poljske.

Mandat Jaroslawa Kaczynskog je predstavljao jedini slučaj u svijetu gdje su u nekoj državi braća blizanci istovremeno predsjednik i premijer. Vlada Jaroslawa Kaczynskog je bila sastavljena od PiS, populističke stranke Samoobrana Republike Poljske i ultrakonzervativne Lige poljskih porodica. Karakterizirala ju je izuzetno agresivna vanjska politika, neprijateljski stav prema Rusiji, ali i prema Njemačkoj, te sabotiranje i torpediranje inicijativa EU s poljskih nacionalističkih pozicija. U unutrašnjoj politici se karakterizirala inzistiranjem na konzervativnim društvenim vrijednostima, ali i uspješnim ekonomskim rezultatima.

Raspad koalicije u ljeto 2007. je doveo do prijevremenih izbora 21. 10. iste godine na kojima je PiS teško poražena od strane liberalne stranke Građanska platforma Donalda Tuska.

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]

Prethodi:
Kazimierz Marcinkiewicz
Premijer Poljske
14. 7. 2006. – 16. 11. 2007.
Slijedi:
Donald Tusk