Janice Rand

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Janice Rand
lik iz Star Trek
Prvo pojavljivanje
Zadnje pojavljivanje
Tumač/ica ulogeGrace Lee Whitney
Informacije
Vrstaljudska
Rodžena
AfilijacijaUjedinjena Federacija Planeta
Zvjezdana flota
Rođenje
Smrt

Janice Rand je izmišljeni lik pripadnice Zvjezdane flote u fiktivnom univerzumu Zvjezdanih staza. Prvi put se pojavila kao Pomoćnica (engleski: Yeoman) Janice Rand u The Man Trap, prvoj epizodi originalne serije, gdje je prikazana kao pomoćnica kapetana Jamesa T. Kirka, zapovjednika USS Enterprise. Kasnije se pojavila u igranom filmu Zvjezdane staze iz 1979. godine, kao i njenim nastavcima, da bi njeno završno pojavljivanje bilo u Flashback, epizodi TV-serije Voyager iz 1996. godine kojom se obilježavala 30. obljetnica početka serije.

Fiktivna biografija

[uredi | uredi kod]

Janice Rand je rođena 2232. godine. Od malih nogu je sanjala da postane pripadnik Zvjezdane flote, ali nije bila dovoljno strpljiva da se upiše na Akademiju, te se umjesto toga 2249. pridružila Zvjezdanoj službi kako bi stekla iskustvo kao član posade civilnih teretnih brodova. Potom je služila na zvjezdanim brodovima, stekavši izvrsne preporuke. Kada je godine 2266. kapetan Kirk tražio pomoćnika na početku svoje petogodišnje misije na Enterpriseu, bio je duboko impresioniran rezimeom osobe navedene kao "J. Rand" te je bio uvjeren da je riječ o muškarcu. Prihvatio ju je na neviđeno, prije nego, što je, na svoje veliko iznenađenje, shvatio da je riječ o ženi.

Rand se iskazala kao izuzetno vrijedna članica posade, te je brzo postala popularna među svojim kolegama. Kirk ju je izuzetno cijenio, a u njega se sa vremenom zaljubila, iako ti osjećaji nikada nisu bili uzvraćeni, s obzirom da je kapetan eventualni ljubavni odnos smatrao neprimjerenim.

Sredinom 2270-ih je Rand bila unaprijeđena u zastavnicu te služila kao šef transportera (teleportera) na drugoj Enterpriseovoj petogodišnjoj misiji. Tu je nastavila raditi i kada je brod preuzeo novi kapetan Will Dcker.

2286. je Rand, sada već sa oficirskim činom, služila kao komunikacijski oficir u komandi Zvjezdane flote na Zemlji, te je imala značajnu ulogu u krizi koje je izazvala tzv. kitovska proba. Rand je poslije prisustvovala suđenju Kirku i njegovim drugovima.

Godine 2293. je Rand služila kao komunikacijski oficir na USS Excelsior pod zapovjedništvom Hikarua Sulua. Zajedno sa njim se oglušila o naredbe pretpostavljenih te sudjelovala u spašavanju dr. McCoya sa klingonske kažnjeničke kolonije. Kritizirala je Tuvoka koji se kao član posade tome protivio. Poslije je sudjelovala na Kithomerskoj mirovnoj konferenciji, te pomagala Kirku u njegovom završnom obračunu sa odmetnutim klingonskim generalom Changom.

Vanjske veze

[uredi | uredi kod]