Jan de Hartog

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Jan de Hartog

Jan de Hartog (1984)
Biografske informacije
Rođenje 22. april 1914. (1914-04-22)
Haarlem, Nizozemska
Smrt 22. septembar 2002. (dob: 88)
Houston, Teksas, SAD
Pseudonim "F.R. Eckmar"
Nacionalnost nizozemska
Supružnik Marjorie de Hartog
Obrazovanje
Zanimanje književnik
Opus
Književne vrste beletristika (romani i drame
publicistika
Teme pomorstvo
Jezik nizozemski
engleski
Znamenita djela
Nagrade
Potpis
Jan de Hartog signature.svg

Jan de Hartog (22. april 1914. – 22. septembar 2002) bio je nizozemski književnik, najpoznatiji po romanu Holland's Glorie i drami The Fourposter.

Rođen je u porodici kalvinističkog svećenika. Od ranih dana je iskazivao sklonost prema moru te se još kao adolescent zaposlio kao mornar, a pisanje započeo kao utovarivač ugljena na brodu Amsterdamske lučke policije. Ta će iskustva imati značajan uticaj na njegov opus, uključujući roman Holland's Glorie koji je sa velikim simpatijama opisivao život nizozemskih pomoraca. Njegovo objavljivanje 1940. godine se zbilo samo nekoliko dana prije njemačke invazije u Drugom svjetskom ratu. Pod okupacijom je javnost u romanu prepoznala patriotsku alegoriju, odnosn preuzela kao simbol borbe protiv okupatora. De Hartog je tako stekao popularnost među čitateljima, ali i došao u nemilost okupacijskih vlasti te bio prisiljen na skrivanje od Gestapoa prije nego što je uz pomoć pokreta otpora uspio pobjeći u Britaniju. De Hartog je ostatak rata proveo kao pripadnik Nizozemske trgovačke mornarice, te na kraju dobio čin kapetana i zapovjedništvo nad jednim od njenih brodova.

Njegova ratna iskustva su ga, međutim, učinila gorljivim pacifistom, ali i počela otuđivati od domovine, tako da je od 1950-ih počeo pisati isključivo na engleskom jeziku. Jedno od tih djela, drama The Fourposter je imala veliki uspjeh na Broadwayu. Od početka 1960-ih se de Hartog zajedno sa svojom suprugom Marjorie priključio kvekerima.

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]