James Nicholson (američki političar)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Jim Nicholson

Robert James "Jim" Nicholson je američki republikanski političar koji trenutno obavlja dužnost sekretara za veteranske poslove u administraciji američkog predsjednika Georgea W. Busha.

Nicholson je rođen 1938. godine u katoličkoj familiji irskog porijekla. Godine 1961. je diplomirao na američkoj vojnoj akademiji na West Pointu i poslije osam godina aktivno služio kao oficir u elitnim padobranskim i rendžerskim jedinicama. Sudjelovao je u vijetnamskom ratu, za što je dobio brojna odlikovanja. Godine 1991. je umirovljen u činu rezervnog pukovnika.

Nicholson, koji ima diplomu pravnog fakulteta, se 1970-ih bavio advokatskom praksom u Coloradu, pri čemu se specijalizirao za upravno pravo i pitanja urbanizma. Godine 1978. osnovao je Nicholson Enterprises, Inc. kao tvrtku specijaliziranu za gradnju planiranih rezidencijalnih četvrti. Godine 1987. ta je tvrtka otkupila Renaissance Homes, ugledno poduzeće specijalizirano za gradnju kuća po narudžbi. Zahvaljujući tome Nicholson je dotle neugledni grad Parker u Coloradu pretvorio u jednu od najkvalitetnijih urbanih zajednica u SAD.

1986. je postao članom Republikanskog nacionalnog komiteta (RNC). Godine 1993. je postao zamjenikom, a 1997. godine predsjednikom RNC. Tu je dužnost napustio nakon izbora Georgea W. Busha za predsjednika koji ga je imenovao američkim ambasadorom pri Svetoj Stolici.

Nakon ostavke njegovog prethodnika Anthonyja Principija, Bush ga je nominirao, a Senat 26.1. 2005. potvrdio kao novog sekretara za veteranske poslove.

Principi je oženjen s umjetnicom Suzanne Marie Ferrell, s kojom ima troje odrasle djece.