Jama Ledana

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Jama Ledana
IUCN kategorija III (spomenik prirode)
Najbliži gradRibnik  Bosna i Hercegovina
Površina0,28 km² (0 mi² )
Osnivanje2012.

Jama Ledana (ili pećina) je podzemni oblik kraškog reljefa sa vertikalnim ulazom i velikim horizontalnim podzemnim galerijama. Smještena je u Ledanskoj uvali, u zaseoku Vučija Poljana, Opština Ribnik, Republika Srpska, Bosna i Hercegovina. Ispunjena masivnim atraktivnim ledenim naslagama formiranim od desetina slojeva leda, čiji su bregovi visine do 15 metara. U jami su i klasične tvorevine koje sačinjavaju: stalagmiti, stalaktiti, povijeni stalaktiti i salivi.[1]

Dubina jame je 72 metra, a dužina pećinskih kanala iznosi 180 metara. Iako je temperatura iznad nule, u pećini je konstantno led. Balvani koji se nalaze na ulazu jame služili su lokalnom stanovništvu za iznošenje leda prije pojave rashladnih uređaja. Nakon što bi izvuklo komade leda iz jame, stanovništvo je led stavljalo u prtene vreće u kojima se nalazila piljevina, kako bi ga sačuvali od topljenja, te ih u zaprežnim kolima vozili u obližnju varoš i prodavalo poslastičarima.

Ipak, posljednjih godina dolazi do smanjenja ledenih naslaga. U jamu se ulazi samo uz speleološku opremu, spuštanjem uz konopac. Okružena je bujnim četinarskim šumama.

Zaštićeno područje[uredi | uredi kod]

Jama Ledana je proglašena zaštićenim područjem slijedećih karakteristika:[2]

Reference[uredi | uredi kod]

  1. „Fascinantna ledena jama kod Ribnika”. Magazin Mondo - mondo.ba. Pristupljeno 9. 10. 2021. (en)
  2. „Explore protected areas and OECMs”. Zaštićena planeta - www.protectedplanet.net. Pristupljeno 9. 10. 2021. (en)
  3. „Jama Ledena: Odluka o zaštiti spomenika prirode”. Službeni glasnik Republike Srpske, broj 93, 09.10.2012.. Pristupljeno 10.10.2021. 
  4. „Zaštićena područja u BiH - Jama Ledana”. cin.ba. Pristupljeno 10.10. 2021.