Jadranovo

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Jadranovo
Županija Primorsko-goranska županija
Općina/Grad Crikvenica
Najbliži (veći) grad Crikvenica, Rijeka
Stanovništvo (2001 / 2011)
 - Ukupno 1.148 [1]
Pošta 51264 Jadranovo
Pozivni broj +385 (0)51
Autooznaka RI
Jadranovo most 07.jpg
Pogled na Jadranovo s Krčkog mosta


Jadranovo je kvarnersko turističko mjesto na Hrvatskom primorju udaljeno devet kilometara od grada Crikvenice, kojemu uz Dramalj i Selce administrativno pripada.

Zemljopis[uredi - уреди | uredi izvor]

Jadranovo je smješteno na sjevernom dijelu Jadranskoga mora, svega 8 km od središta Crikvenice i 26 km od Rijeke. Pripada drugoj vodećoj turističkoj regiji Hrvatske (nakon Istre), Kvarneru, koja bilježi stoljetnu turističku tradiciju. Smješteno na sunčanoj sjevernojadranskoj obali, Jadranovo je prepoznatljivo po svojim brojnim plažama, uvalama te čistom moru, a svojevrsni prirodni fenomen je i ljekovito blato u uvali Lokvišće.

Stanovništvo[uredi - уреди | uredi izvor]

Jadranovo danas ima 1148 stanovnika i administrativno pripada Gradu Crikvenici. Turizam i trgovina su osnovne djelatnosti.

Povijest[uredi - уреди | uredi izvor]

Arheološki lokalitet Lokvišće
Crkva sv. Jakova

Povoljne klimatske prilike prostora Jadranova, kao i zanimljiva i povoljna morska lokacija privlačile su ljude u davna vremena. Najstariji utvrđeni tragovi naseobina potječu iz mlađeg kamenog doba (6500. - 4000. g. pr.n.e).

U uvali Lokvišće nađen je velik broj razbijenih amfora, koje ukazuje na postojanje male luke i skladišta (proizvodnja vina i ulja). U VIII. i IX. st. ovaj prostor naseljavaju Slaveni pristigli s područja sjeverne Dalmacije.

Na lokaciji današnjeg Jadranova prvi naziv mjesta Sveti Jakov (Sco. Zacomo) nalazi se na karti Iacoppa de Giroldisa iz 1426. godine.[2]

Popisom stanovništva Hrvatskog primorja u Kraljevini Iliriji iz 1818. obuhvaćeno je i tadašnje mjesto Sv. Jakov (St. Iacob). Tada je u mjestu bilo ukupno 111 kuća s 569 stanovnika.[2]

U novijoj prošlosti (početak 20. stoljeća) tadašnji Sv. Jakov izrazito je mjesto ribara i zidara, a od 1935. počinju pristizati prvi turisti. Od tada mjesto postaje izrazita turistička destinacija s velikim brojem stalnih gostiju.

Zakonom o funkcioniranju općina 14. VI. 1952. ukinuta je općina Sv. Jakov-Šiljevica. Za novi naziv mjesta na referendumu održanom 1954. izabrano je ime Jadranovo (ostali predloženi nazivi bili su: Ribarevo, Lovorovo, Zidarevo, Radenovo), ali je etnik Jakovar/Jakovarka ostao i nakon promjene naziva mjesta u Jadranovo.[2]

Privreda[uredi - уреди | uredi izvor]

Rt Bejavac na otoku Krku preko puta Jadranova prekriven ledom u veljači 2012. godine

Turizam je glavna privredna grana Jadranova. Iako Jadranovo ne raspolaže s hotelskim kapacitetima zahvaljujući privatnom smještaju, u uređenim sobama i apartmanima, može boraviti i do tri tisuće gostiju. Ljeti se organiziraju zabavni događaji poput tradicionalnih ribarskih fešta.

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

Vanjske poveznice[uredi - уреди | uredi izvor]