Jackie Curtis

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Jackie Curtis
glumica, dramaturg
Biografske informacije
RođenjeJohn Holder Jr.
19. februar, 1947.
New York, New York, SAD
Smrt15. 5. 1985. (dob: 38)
New York, New York, SAD
Profesionalne informacije
Zanimanjeglumica, dramaturg

Jackie Curtis (19. februar, 1947. – 15. maj, 1985.) bila je poznata transrodna glumica i dramaturškinja, drag queen i jedna od Warholovih superzvezdi.

Pominje se da je Jackie, imidžom svoje drag persone, inspirisala vizuelni stil Glam rocka.

Biografija[uredi | uredi kod]

Jackie Curtis je rođena kao John Holder Jr. u New Yorku, gde provodi život i umire od predoziranja heroinom. Curtis nastupa i živi delom kao muškarac (nekada uzimajući lik James Deana), a nekada kao žena. Kada nastupa u dragu obično nosi karmin i sjaj oko očiju, kovrdžavu crvenu kosu i haljinu, koja je često iscepana, kao i njene čarape. Ovaj jedinstveni imidž (za to vreme), kao kombinaciju trasha i glamura, Jackie je promovisala kasnih 1960-ih kada je bila česta gošća u poznatim klubovima, kao što je Max’s Kansas City. Zbog toga se može tvrditi da je svojom pojavom inspirisala glam rock imidž 1970-ih.

„Jackie nije drag queen. Jackie je umetnica. Pionir bez granica.“, izjavio je Andy Warhol o svojoj saradnici. Jackie je nastupala najpre kao pozorišni glumac (kao muškarac), debitujući još sa 17 godina u predstavi Miss Nefertiti Regrets Toma Eyena, u kojoj nastupa sa Bette Midler. Posle ovog iskustva Jackie počinje da piše svoje predstave, u kojima često glume druge transrodne glumice, kao što su Candy Darling i Holly Woodlawn. Njene predstave su imale uspešna Off-Off-Broadway prikazivanja, kao i dobre kritike u New Yorku i smatraju se reprezentativnim za Theatre of the Ridiculous. Kao dramska spisateljica i glavna glumica radila je na predstavama: Glamour, Glory and Gold, u kojoj glume, takođe, Candy Darling, Melba LaRose i Robert DeNiro; Amerika Cleopatra sa Harvey Fiersteinom; Famme Fatale sa Patti Smith, Jayne County (koja je tada nastupala kao Wayne County) i Penny Arcade i Heaven Grand In Amber Orbit, sa Holly Woodlawn u produkciji Playhous of the Ridiculous. Ove predstave su privukle Andy Warhola i Paul Morrisseya, koji su je angažovali za svoj film Flesh (1968) i, kasnije, Women in Revolt iz 1971. godine. Iste godine Jackie učestvuje u snimanju filma W.R.: Misterije organizma Dušana Makavejeva.

Jackie se pokazala i kao talentovana pesnikinja. Njena pesma B-Girls je uključena u The Peots’ Encyclopedia. Napisana na osam stranica, ovo je najduža pesma u toj antologiji.

Jackie is just speeding away
Thought she was James Dean for a day
Then I guess she had to crash
Valium would have helped that bash
Said, Hey babe,
Take a walk on the wild side

Lou Reed - Walk on the Wild Side

Jackie Curtis se pominje u pesmi Lou Reeda, Walk on the Wild Side, koja govori o superzvezdama, koje je Reed upoznao u Factory-u. U pesmi se pominje njena zavisnost od droga i fascinacija James Deanom.

Tokom 1980-ih snimila je još dva filma. Godine, 1985. Jackie umire od slučajnog predoziranja heroinom. Za razliku od Candy Darling, Jackie je sahranjena kao muškarac, a na plakati je pisalo „John Holder, a.k.a. Jackie Curtis“. Fotografije na kojima je ona u dragu bile su poređane oko sanduka i u njemu. Na sahranu nije došao niko iz Factory-a, mada su Warhol i Morrissey poslali cveće. Njenni prijatelji i prijateljice su posuli njen grob posle sahrane tolikom količinom šljokica da se sjaj video sa obližnjeg autoputa[1].

Jackie je izvršila uticaj na mnoge ljude sa kojima je bila u kontaktu, kao što su Holly Woodlawn, Joe Dallesandro i Penny Arcade, kao i na David Bowiea. Njen uticaj bio je u domenu stila: korišćenje šljokica kojima je pokrenula Glam rock, kao i nošenje iscepane odeće i čarapa, najavljujući punk, kao i u domenu umetničkog izražavanja u drami i pesništvu, kojima je kritikovala slavu, glamur i pop kulturu u Americi. Njena najveća zasluga i hrabrost je možda u transgresiji roda, o čemu se gotovo ništa nije znalo dok savremeni autori i autorke, poput Judith Buther, nisu počeli da pišu o tome.

O Jackie[uredi | uredi kod]

Godine 2004. snimljen je dokumentarni film o njenom životu Superstar in a Housedress. U filmu I Shot Andy Warhol (1996) glumac Jamie Harrold glumi Jackie Curtis.

Filmovi[uredi | uredi kod]

Predstave[uredi | uredi kod]

  • Glamour, Glory and Gold (1967)
  • Lucky Wonderful
  • Amerika Cleopatra (1968)
  • Heaven Grand In Amber Orbit (1970)
  • Femme Fatale
  • Vain Victory: Vicissitudes of the Damned (1971)
  • Tyrone X (1979)
  • I Died Yesterday (1983)
  • Champagne (1985)

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]