Jacinda Ardern

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Jacinda Ardern
Jacinda Ardern

Mandat
26. listopada 2017. – 25. siječnja 2023.
Prethodnik Bill English
Nasljednik Chris Hipkins

Rođenje 26. srpnja 1980.
Novi Zeland Hamilton, Novi Zeland
Politička stranka Laburistička stranka

Jacinda Kate Laurell Ardern (26. jul 1980 - ) je novozelandska socijaldemokratska političarka koja od ljeta 2017. godine vodi Laburističku stranku i koja je nekoliko mjeseci nakon parlamentarnih izbora, usprkos toga što joj je stranka bila osvojila manje glasova od dotad vladajuće desničarske Nacionalne stranke, uspjela sastaviti novu većinu te će postati novi premijer Novog Zelanda.

Ardern je rođena kao kćer policajca i diplomata Rossa Arderna, a politikom se počela baviti zahvaljujući članovima porodice koji su bili aktivni u Laburističkoj stranci, kojoj se i sama priključila. U Parlament je prvi put izabrana 2008. godine, iako sa kandidatske liste umjesto neposrednim nadmetanjem u izbornim jedinicama. Uspjeh na dopunskim izborima za jedinicu Mount Albern početkom 2017. godine, u kome je porazila kandidatkinju Zelene stranke, učinilo ju je jednom od stranačkih zvijezda, te je izabrana za zamjenicu vođe Opozicije

Kada je u ljeto 2017. godine, nedugo pred izbore, Laburistička stranka doživjela izuzetan pad podrške, odnosno rekordno nisku podršku u predizbornim anketama, njen vođa Andrew Little je 1. augusta 2017. podnio ostavku, te je Ardern isti jednoglasno izabrana za njegovu nasljednicu. Tokom izborne kampanje je Laburistička stranka uspjela ne samo podići podršku, nego izbore učiniti krajnje neizvjesnim. Na kraju je uspjela dobiti tek nešto manje glasova od Nacionalne stranke. Poslije dugotrajnih pregovora, manje stranke i populistički zastupnik Winston Peters, su joj dali podršku, te je postala novi premijer.

Izvori

[uredi | uredi kod]

Vanjske veze

[uredi | uredi kod]