Jašbum

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Jašbum
ياشمتسكع
Koordinate: 14°31′N 46°53′E / 14.517°N 46.883°E / 14.517; 46.883
Država  Jemen
Visina 950
Stanovništvo
 - Grad 2.831[1]
Karta
Jašbum na mapi Jemena
Jašbum
Jašbum

Jašbum (arapski: ياشمتسكع) ili Assaid je drevni grad na jugu Jemena, u unutrašnjosti Muhafaze Šabve, nekoć je bio sjedište Šeikata Gornji Avlaki.

Jašbum ima brojne zgrade tipične jemenske arhitekture izgrađene od nepečene cigle, prava mala arhitektonska remek-djela, stara više stotina godina, koja svjedoče o autentičnosti grada. Danas su brojne zgrade, osobito one u središtu grada, napuštene i ne održavaju se, pa im prijeti rušenje.[2]

Geografske karakteristike[uredi | uredi kod]

Jašbum je smješten na visoravni 35 km jugoistočno od Ataka, glavnog grada Muhafaze Šabve. Grad leži na planinskom platou od 1400 n/ m, skriven između tri planine; Hid Bin Radhi, Hid Muraeh i Al-Hid Burieh. Grad ima oko 2.831 stanovnika, upravno je središte Vadi Jašbuma koji ima 15.000 stanovnika. Smješten je na brežuljku iznad dviju Vadija; Marbona sa desne strane i Jaromeha sa lijeve strane. Oba vadija na na svom južnom kraju stapaju se s Vadi Arbahenom i Vadi Ajmanahom koji se pak pružaju na jug do Arapskog mora.

Historija[uredi | uredi kod]

Jašbum je bio sjedište malog Šeikata Gornji Avlaki, od kraja 19. vijeka do 1967, koji je bio dio britanskog Protektorata Aden. Svu vlast u gradu imala je obitelj Avlaki (al-Avlaqi) koji su od šeici u gradu, Vadi Jašbumu i okolici od 18. vijeka.

Privreda[uredi | uredi kod]

U ne tako davnoj prošlosti, stanovnici Jašbuma bavili su se stočarstvom (koze) i ratarstvom; pšenica, kukuruz i sezam. Danas je grad i okolica poznat po uzgoju agruma, krumpira, luka i pčelarstvu. Danas poljoprivreda proizvodnja nije tako velika, razlozi za to su uglavnom suša i nestašica podzemnih voda. Najveći dio obradive zemlje u cijelosti se navodnjava oborinskim vodama koje se skupljaju u malim akomulacijama i posle koriste tijekom cijele godine, ali to danas više nije dostatno. Stari podzemni kanali (tuneli) za navodnjavanje poput Al-Bavadena je neporeciv dokaz da se ova metoda navodnjavanja koristi kroz vijekove. Srmi kanal iskopan okomito kroz vapnenačke stijene do Vadi Marbona dug je 25 metara i 4 metra visok. Točno vrijeme izgradnje još uvijek nije utvrđeno, neki drže da je bar 200 godina star, dok drugi - osobito stariji kažu da je znatno stariji (ali neznaju koliko).[2]

Danas stanovnike Jašbuma više brine stanje javnih zgrada i ustanova u njihovom gradu. Bolnica Gamal Abdel-Naser, vladine zgrade, srednje i osnovne škole izgrađene su 1960-ih, i usprkos povremenim renovacijama u jadnom su stanju.

Tokom godina, nakon oslobođenja napravljeno je dosta toga u obrazovanju, zdravstvu, transportu, poljoprivredi, kao i na vodovodu i elektrifikaciji. Za potrebe poljoprivrede, izgrađena su umjetna jezera (rezervari) na Vadi Marbonu i Vadi Dumarenu.

Izvori[uredi | uredi kod]