JAT let 367

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Let Jugoslovenskog Aerotransporta JU 367
Sažetak
Datum  26.1. 1972..
Vrsta  tempirana bomba po rezultatima službene istrage
Mjesto  Srbska Kamenica, Češka, Čehoslovačka
mrtva/ih  27
Avion
 avion type  McDonnell Douglas DC-9
Operater  JAT
Broj repa  HL7468
putnika  23
članova posade  5
preživjelih  1 (Vesna Vulović)

Jugoslovenski Aerotransport let 367, sa avionom Mekdonel-Daglas DC-9 (Registracija: YU-AHT) na relaciji Stokholm-Kopenhagen-Zagreb-Beograd je eksplodirao tokom leta ka Zagrebu 26. januara 1972. godine. Avion je sa 10.050 metara pao u blizini sela Srpska Kamenica u tadašnjoj Čehoslovačkoj, sada Češkoj. Od 28 lica - 23 putnika i 5 članova posade - svi su poginuli sem stjuardese, Vesne Vulović.

Verzije incidenta[uredi - уреди | uredi kôd]

Jugoslovenske vlasti su za pad aviona okrivile ustaše. Pretpostavljalo se da je bila postavljena bomba u stražnjem dijelu aviona. U anonimnom pozivu novinama iz Malmöa je rečeno "postavili smo bombu u avion jer smo mislili da će premijer biti u njemu". Predsednik SIV Džemal Bijedić je 24. januara prisustvovao sahrani danskog kralja Frederika IX ali se iste večeri nenajavljeno vratio kući vojnim avionom. U Čehoslovačku je, kao asistent u istrazi, bio poslat puk. Jovan Popović, stručnjak za eksplozive.[1]

Vlasti ČSSR I SFRJ sproveli su zajedničku istragu u kojoj je utvrđeno da je za obaranje avina kriva bomba postavljena iznutra.

Vesna Vulović, koja je preživala slobodan pad sa 10.160 metara (33.333 stopa) je u momentu eksplozije bila na zadnjem delu aviona, kod repa, što je verovatno doprinelo tome da preživi. Ovaj događaj je doprineo tome da Vesna Vulović bude uvršćena u Ginisovu knjigu rekorda.

Ovaj događaj je spomenut u dve serije na kanalu "Diskaveri" — FBI dokumenti (The FBI Files) i Rasturači mitova (MythBusters).

Početkom 2009. nemačka TV-kuća ARD je objavila rezultate vlastitih istraživanja koja tvrde da je avion oboren od strane čehoslovačke protivvazdušne odbrane, a da je istraga lažirana iz političkih razloga, odnosno da je avion u tom trenutku bio na visini od nekoliko stotina metara.

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]

  1. Tito Sees Enemies in Yugoslavia and Out. nytimes.com JAN. 28, 1972

Eksterni linkovi[uredi - уреди | uredi kôd]