J. R. August

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Šablon:Drugoznačenje2

J. R. August
Lični podaci
Ime po rođenjuNikola Vranić
Drugo imeJ. R. August
Datum rođenja30. siječnja 1989.
Zanimanjekantautor, glazbenik
Instrumentvokal, klavijature, klavir, bas-gitara, harmonika
Ostalo
NagradeDobitnik je 3 glazbene nagrade Porin

J.R. August, pravog imena Nikola Vranić (rođen 30. siječnja 1989.), hrvatski je kantautor, pjevač, klavijaturist i producent iz Zaboka, te dobitnik nagrade Porin[1].

Prije samostalne karijere svirao je klavijature u varaždinskom bendu Voodoo Lizards[2], s kojima je nastupao u Los Angelesu[3]. Tamo je kao prateći glazbenik Voodoo Lizardsa i njihovog frontmena Zacka Dusta snimao i nastupao[4] s glazbenicima poput Jimmyja Ripa (Television, Mick Jagger), Bernarda Fowlera (pratećeg vokala Rolling Stonesa), Sharlotte Gibson (prateće vokalistice Rolling Stonesa), Fuzzbeeja Morsea, Phila Jonesa (Tom Petty), Remija Kabake, Kim Shaheen i drugih. Nastupao je u čuvenim klubovima Viper Room, Whisky A Go Go i Rainbow Bar.

Nakon što je J.R. August objavio pjesmu "Man with the Magnificent Mind", britanski bend Coldplay predstavio je J.R. Augusta na svojoj internetskoj stranici kao obećavajućeg mladog glazbenika[5].

Surađivao je s poznatim glazbenicima kao Žanamari Lalić.

Nakon četiri samostalna EP izdanja, 2019. godine potpisao je ekskluzivni ugovor s izdavačkom kućom Croatia Records[6], pod kojom je objavio svoj debitantski album Dangerous Waters. Album je više hrvatskih glazbenih kritičara proglasilo najboljim domaćim albumom 2019. godine[7], a u tjednu nakon objave je bio najprodavaniji hrvatski album u Hrvatskoj[8], što je presedan za hrvatskog izvođača koji pjeva na engleskom jeziku.

J.R. August je dobitnik nagrade radijske emisije Music Pub Zlatka Turkalja (Drugi program Hrvatskog radija) za najbolji album 2019. godine[9].

Na dodjeli nezavisne novinarske glazbene nagrade Rock&Off 2020. godine osvojio je najveći broj nagrada[10]. Osvojio je nagradu u kategorijama: Album godine (Dangerous Waters), Veliki prasak godine (nagrada za najboljeg novog izvođača) te za Rock&Off izvođača godine (najboljeg izvođača rock glazbe).[11]

2020. godine osvojio je glazbenu nagradu Porin u kategoriji Album godine (za album Dangerous Waters), Novi izvođač godine te Najbolji album alternativne glazbe (album Dangeorus Waters)[12], a bio je nominiran i u kategoriji Najbolja muška vokalna izvedba (za pjesmu "Crucify Me") te u kategoriji Najbolji video broj (za videospot za pjesmu "Crucify Me", redatelja Filipa Gržinčića).[13]

J.R. August osim što pjeva i sklada, svira bas-gitaru, harmoniku i programira glazbu.

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]