J. P. Morgan

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije


J. P. Morgan
Rođen/a John Pierpont Morgan
17. april 1837. (1837-04-17)
Hartford, Connecticut, SAD
Umro/la 31. mart 1913. (dob: 75)
Rim, Italija
Počivalište Cedar Hill Cemetery, Hartford, Connecticut, SAD
Obrazovanje English High School of Boston
Alma mater Univerzitet u Göttingenu
Zanimanje financijer, bankar, sakupljač umjetnina
Vjeroispovjest Episcopal
Suprug/a/zi/ge Amelia Sturges (vj. 1861; umrla 1862)
Frances Louise Tracy (vj. 1865)
Djeca Louisa Pierpont Morgan
John Pierpont Morgan, Jr.
Juliet Morgan
Anne Morgan
Roditelji Junius Spencer Morgan
Juliet Pierpont
Potpis

John Pierpont "J.P." Morgan (17. april 1837 – 31. mart 1913) bio je američki financijer, bankar, i sakupljač umjetnina koji je dominirao svijetom korporacijskih financija i industrijske konsolidacije svog vremena. Godine 1892. Morgan je uredio spajanje poduzeća Edison General Electrici Thomson-Houston Electric Company u današnji General Electric. Nakon što je financirao stvaranje poduzeća Federal Steel Company, godine 1901. ga je spojio sa poduzećem Carnegie Steel Company kao i još nekoliko čeličana i željezara, uključujući Consolidated Steel and Wire Company, čiji je vlasnik bio William Edenborn, kako bi stvorio United States Steel Corporation.

Na vrhuncu karijere, početkom 1900-uh, Morgan i njegovi partneri : Warburg, Rockefeller, Rothschild su držali značajne financijske uloge u najvažnijim američkim poduzećima, kao i uticaj na brojne članove američkog Kongresa, sprovodeći svoje zamisli. Bio je kako su mnogi tvrdili produžena ruka Londona u SAD-u. Godine 1907. je upravo njegova intervencija zaustavila bankovnu paniku i spriječila kolaps američkog financijsog sistema, koji je veštački izazvan da bi se pružila prilika Morganu da svojim novcem značajno utiče na donošenje bitnih odluka. Morgan je bio jedan od glavnih pobornika modernizacije američke privrede, ali i društva, te je kao takav svoj uticaj i novac koristio kako bi sprovodio reforme vezane uz Progresivnu eru, tzv neo-liberalni kapitalizam. 1913 sa nekolicinom najbogatijih ljudi tog vremena, osniva Sistem Federalnih Rezervi ( FED ) Instituciju koja deluje nezavisno od vlade SAD, štampajući novac no limit. Koja se već 1929 pokazala kao rak-rana Američke ekonomije.

Morgan je umro tokom boravka u Rimu, ostavivši svoje bogatstvo i posao sinu Johnu Pierpontu Morganu, Jr. Nakon smrti se otkrilo da je jako usko sarađivao sa najbogatiom porodicom na svetu Rothschild.

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]