Izraeliti

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Izraelićani)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Izraelska plemena
Plemena
Srodne teme
p  r  u

Izraeliti ili Izraelićani, ili Izrailjci, je koristi za kulturnu i etničku grupu koja je činila većinu u Kanaanu u biblijsko doba, te s vremenom počela dominriati Kraljevstvo Izrael i Judejom. Riječ Izraeliti potječe od hebrejskog ישראל (moderni: Yisraʾel, tiberijski: Yiśrāʾēl), što znači "Uspravno (s) Bogom" (tradicionalno tumačenje) ili "Uspravno s Elom" (v. članak Izrael za detaljniju definiciju riječi).

Dvanaest izraelskih plemena[uredi | uredi kod]

Karta rasporeda 12 židovskih plemena, kako ga prikazuje Biblija. Pleme Dan nije nikad prebivalo na svome južnom području koje je ostalo u vlasti Filistejaca. Plemena istočno od rijeke Jordana teško da su u stvarnosti ikad imala vlast nad tim područjem.

12 izraelskih plemena je, prema biblijskom izvještaju, nastalo od praoca židovskog naroda Jakova kasnije prozvanog Izrael, ili Izrailj. Nazivi plemena nastali su od imena njegovih sinova, a potom i unuka. Budući da pleme Levi nije imalo vlastitoga teritorija, nego su se njegovi članovi kao svećenici nalazili na području ostalih plemena, određeno je da dvojica sinova Josipovih, Efraim i Manaše, budu začetnici dva plemena. Osim toga, nazivi plemena, kao i popisi Jakovljevih sinova, u različitm dijelovima Biblije donijeti su u različitim oblicima, no obično se uzimaju ovi nazivi dvanaest izraelskih plemena:

Kada je jedinstveno kraljevstvo Izraelaca podijeljeno na sjeverno i južno, sjeverno Kraljevstvo Izrael činilo je prvih devet plemena s gornjeg popisa, kao i dio teritorija Benjamina. Južno Kraljevstvo Juda činilo je pleme Jude i već vjerojatno asimilirano pleme Šimuna, ako i dio područja Benjamina.

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]