Izbeljivanje zuba

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Izbeljivanje zuba (nazvano beljenjem zuba kada se koristi izbeljivač) je ili restauracija prirodne nijanse boje ili beljenje izvan prirodne nijanse.

Restauracija osnovne prirodne zubne nijanse je moguća jednostavnim uklanjanjem površinskih mrlja izazvanih eksternim faktorima kao što su čaj, kafa, crveno vino i duvan. Nagomilavanje zubnog kamenca takođe može uticati na bojenje zuba. Ova restauracija prirodne boje postiže se profesionalnim postupkom, ili kod kuće putem različitih metoda lične higijene. Zubni kamenac se teško uklanja bez profesionalnog čišćenja.

Za izbeljivanje prirodne boje preporučuje se beljenje. To je uobičajena procedura u estetskoj stomatologiji, a brojne različite tehnike koriste stomatolozi. Takođe postoji i mnoštvo proizvoda koji se prodaju za kućnu upotrebu. Tehnike obuhvataju trake za izbeljivanje, olovke za beljenje, gel za izbjeljivanje i beljenje zuba. Kod ordinacijskog beljenja uglavnom se koriste ili vodonik peroksid ili karbamid peroksid u manjim koncentracijama od 10%-15% (kućno) ili 30%-40% (ordinacijsko). Uobičajeni neželjeni efekti koji se odnose na beljenje uključuju povećanu osetljivost zuba i iritaciju desni.


Održavanje[uredi | uredi kod]

Unatoč postizanju rezultata tretmana, mrlje se mogu vratiti unutar prvih nekoliko mjeseci tretmana. Mogu se koristiti različite metode za produljenje rezultata liječenja, kao što su: 

  • Očetkajte ili isperite usta vodom nakon jela i pića
  • Konac za uklanjanje plaka i biofilma između zuba
  • Potreban je poseban oprez tokom prva dva dana, kada je bitno da se tokom tog vremena jedu pića ili hrana koja ne ostavljaju mrlje jer je caklina sklona prianjanju mrlja.
  • Pijte tekućine koje mogu uzrokovati mrlje kroz slamku
  • Ovisno o metodi koja se koristi za izbjeljivanje zubi, može biti potreban ponovni tretman svakih šest mjeseci ili nakon godinu dana. Ako je osoba pušač ili konzumira pića sa sposobnošću stvaranja mrlja, bit će potrebna redovita ponovna obrada.

Reference[uredi | uredi kod]

Izbeljivanje zuba