Ivo od Chartresa

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Sveti Ivo od Chartresa

Ispovjednik i biskup Chartresa
Rođen/a 1040, Chartres, Francuska
Umro/la 23. decembar 1115
Štuje se u Rimokatolička crkva
Kalendar svetaca 20. maj

Sveti Ivo od Chartresa (francuski: Yves de Chartres; o. 1040 - 23. decembar 1115) bio je francuski katolički svećenik i biskup Chartresa, poznat kao jedan od najvećih stručnjaka za kanonsko pravo u Evropi svog vremena.

Rodio se u skromnoj porodici u blizini Chartresa, a prema nekim špekulacijama obrazovao u Opatiji Bec kod Lanfranca. U svakom slučaju, godine 1069. je postao kanonikom Saint-Quentina gdje se istakao svojom žestokom borbom protiv simonije. Dijelom zbog nje, kao i podrške gregorijanskoj reformi ga je godine 1090. papa Urban II imenovao biskupom Chartresa. Dvije godine kasnije je Ivo zbog svoje dosljedne obrane doktrine o svetosti braka došao u sukob sa francuskim kraljem Filipom I koji je oženio za Bertrade de Montfort iako su oboje imali žive supruge. Odbivši dati crkveni blagoslov kraljevom postupku (koji će na kraju 1095. dovesti do ekskomunikacije), Ivo je kraće vrijeme bio utamničen.

Ivo je mnogo poznatiji kao autor brojnih djela na temu kanonskog prava, koja su uticala na kasnije autore kao što su Hugo od sv. Viktora i Alger od Liègea. Njegovi tekstovi se često navode kao jedna od podloga za Konkordat u Wormsu kojim je 1122. konačno završena Borba za investituru. Ivo je poznat i po izuzetno bogatoj korespondenciji sa najznačajnijim ličnostima svog doba, posebno Adelom od Normandije.

Kada je Ivo kanoniziran nije poznato. Prvi zapisi o njegovom slavljenju kao sveca potiču iz 1570.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]