Ivica Vrkić

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Ivan Vrkić, poznatiji kao Ivica Vrkić (10. siječnja 1947 - ) je hrvatski i bivši jugoslavenski političar poznat po sudjelovanju u Hrvatskom proljeću i prva dva desetljeća samostalne Republike Hrvatske. Godine 2013. je izabran za gradonačelnika Osijeka.

Rođen je u Moslavačkom Krčeniku kraj Donjeg Miholjca. Studirao je u Zagrebu gdje je diplomirao filozofiju i sociologiju, i u Osijeku, gdje je diplomirao pravo. Kao mladić je privukao pažnju Savke Dabčević-Kučar i brzo napredovao u redovima tadašnjeg Saveza komunista Hrvatske, kao i Saveza socijalističke omladine. Krajem 1971. je kao najmlađi član delegacije SKH došao na znamenitu 21. sjednicu Predsjedništva SKJ u Karađorđevu. Na njoj ga je, prema vlastitom svjedočanstvu, jedan od tadašnjih čelnika SKH prozvao "frankovcem" i prišio mu, za tadašnji politički život u Jugoslaviji kobnu etiketu "hrvatskog nacionalista". Vrkić je nakon sjednice zajedno sa brojnim istaknutim članovima SKH prisiljen podnijeti ostavku na sve funkcije, a potom je isključen iz Partije, te mu je oduzet pasoš koji će biti vraćen tek nakon demokratskih promjena 1990.

Kada su nekoliko mjeseci nakon prvih demokratskih izbora Dabčević-Kučar i Miko Tripalo osnovali Hrvatsku narodnu stranku, Vrkić je bio među njenim osnivačima, a potom i tajnik stranke. Na izborima 1992. godine je HNS doživjela težak poraz, ali je Vrkić izabran za zastupnika sa državne liste. Godine 1995. je napustio HNS i priključio se tada vladajućoj stranci HDZ. Tokom procesa mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja je hrvatska vlada imenovala Ured privremene uprave sa sjedištem u Osijeku i na čelu sa Vrkićem. Poslije je imenovan za direktora HRT i na tom je mjestu ostao do poraza HDZ na izborima 2000. i formiranja Trećesiječanjske vlasti.

Na lokalnim izborima 2013. se kao nezavisni kandidat natjecao za gradonačelnika Osijeka uz podršku vladajuće Kukuriku koalicije. U prvom krugu je dobio manje glasova od tadašnjeg gradonačelnika Krešimira Bubala, ali ga je uspio poraziti u drugom krugu.