Ivernijski jezik

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ivernijski
RegijeGrofovija Cork
Jezična porodicaIndoevropski jezici
Jezični kodovi
ISO 639-1
ISO 639-3

Ivernijski jezik (engleski: Ivernic language) je ime hipotetičkog keltskog jezika, za čije historijsko postojanje nema nikakvih materijalnih dokaza.

Antički geograf Klaudije Ptolomej (2. vijek) je stanovnike jugoistočne Irske (današnja Grofovija Cork) naveo pod imenom - Iverni.[1]

Na bazi tog je uz nešto je mitoloških legendi je irski lingvist Thomas Francis O'Rahilly (1883.-1953.) ponudio hipotezu o Ivernijskom jeziku. On je povezao Iverne sa mitološkim Fir Bolgom i Belgima iz antičke Galije i Britanije. Po njemu su Iverni u 5. vijeku izvršili invaziju na Irsku i ovladali njenim jugom. Kako nisu bili Gali govorili su svoj - ivernijski, koji je bio bliži britonskim nego galskim jezicima.

Većina današnjih lingvista odbacila je njegovu konstrukciju, iako i danas ima onih koji misle da ima nešto istine u njoj.

Tako William O'Brien u svojoj knjizi Iverni: A Prehistory of Cork, iznosi tezu da su Iverni došli iz Centralne Evrope, kao direktni nasljednici Vinčanske kulture. Dokaze za svoju tezu vidi u nestanku megalita zapadno mediteranskog tipa u Corku, uz istovremenu pojavu novog tipa megalita, koji liče na centralnoevropske. Po njemu to je bila jasna granica između galske i negalske Irske.[2]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Iverni (engleski). Oxford index. Pristupljeno 29. 12. 2017. [mrtav link]
  2. Old Europe (Vinca) language and culture in early layers of Serbian and Irish culture (engleski). boards. Pristupljeno 29. 12. 2017.