Joan of Arc (film, 1948)

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Ivana Orleanska (1948))
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Joan of Arc
originalni oklop koji je Ingrid Bergman nosila u filmu, eksponat na aukciji Debbie Reynolds 2011. godine
RežijaVictor Fleming
ProducentWalter Wanger
ScenarioMaxwell Anderson
Andrew Solt
PredložakJoan of Lorraine; autor:
Maxwell Anderson
UlogeIngrid Bergman
MuzikaHugo Friedhofer
FotografijaJoseph Valentine
MontažaFrank Sullivan
StudioSierra Pictures
DistribucijaRKO Radio Pictures
(originalna i integralna verzija)
Balboa Film Distributors
(skraćena verzija)
Datum(i) premijere
11. 11. 1948 (1948-11-11) (New York)
Trajanje145 min.
(originalna i integralna verzija)
100 minutes
(skraćena verzija)
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet4,650.506 $[1]
Bruto prihod5,768.142 $[1]

Joan of Arc (sh. Ivana Orleanska) je američki historijski film snimljen 1948. u režiji Victora Fleminga. Temelji se na kazališnom komadu Joan of Lorraine Maxwella Andersona, koji je također sudjelovao u pisanju scenarija, i u kome je naslovnu ulogu na broadwayskoj premijeri tumačila Ingrid Bergman. Ona se u istoj ulozi pojavljuje u filmu, odnosno tumači lik francuske seljanke Jeanne d'Arc koja, vođena religijskim vizijama, u kritičnom trenutku Stogodišnjeg rata staje na čelo na vojske koja će u krenuti rat protiv Engleza koji su zauzeli veliki dio Francuske. Za razliku od kazališnog predloška, koji je sadržavao okvirni zaplet u obliku glumaca koji pripremaju predstavu o Jeanne d'Arc, film prikazuje život Jeanne d'Arc na konvencionalan način.

Iako je Bergman za svoj kazališni nastup bila dobila Tony, i iako je režiser Fleming uživao status jednog od najpouzdanijih režisera klasičnog Hollywooda, Joan of Arc je na kraju stekao reputaciju jednog od najvećih hollywoodskih promašaja. Ona, međutim, nije u potpunosti opravdana, jer je film, usprkos mlakih kritika i gledanosti ispod očekivanja, uspio producentima donijeti određenu zaradu.[2] Prema nekim navodima [3] je i sam Fleming bio nezadovoljan filmom, te se rasplakao kada je pogledao završnu verziju. Dva mjeseca nakon premijere je umro od srčanog udara. Joan of Arc je također označio početak neugodnog perioda u karijeri Bergmanove, koja će nedugo poslije filma zbog skandalozne vanbračne veze sa Robertom Rosselinijem postati hollywoodska parija. Godine 1954. je Bergman lik Ivane Orleanske ponovno glumila u Italiji u filmu Giovanna d'Arco al rogo.

Reputaciji filma je dosta naškodilo to da je RKO, koja je otkupila film za distribuciju, dvije godine u kino-dvorane poslala verziju skraćenu za 45 minuta. Ona je decenijama bila jedina dostupna, dok se za original smatrao da je izgubljen. Tek 1998. je pronađene kopije originala na osnovu kojih je stvorena restaurirana verzija koja danas uživa daleko veći ugled među kritičarima.

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]