Ivan Herak

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Ivan Herak (Poreč, 13. svibnja 1957.), hrvatski ekonomist i političar. Jedan od najistaknutijih članova Istarskog demokratskog sabora početkom 1990-ih.

Poslovnu karijeru je započeo 1982. u tadašnjoj SR Hrvatskoj, gdje je radio kao zamjenik financijskog direktora RO "Rivijera" Poreč,šef službe sredstava,kredita i investicija SOUR-a "Plava laguna", direktor generalnog zastupstva "Rivijera" Wien , zamjenik direktora "InaTours-Raml" Ges.m.b.H. Salzburg, te koordinator za pretvorbu i devizno poslovanje u RO "Rivijera" Poreč. Početkom 1990-ih priključio se je novoosnovanom IDS-u,te je 1992.godine imenovan Potpredsjednikom IDS-a zaduženim za gospodarstvo. Kao nositelj liste regionalnih stranaka na izborima 1992. godine prvi je put izabran za zastupnika u Hrvatski sabor.Na lokalnim izborima održanim u veljači 1993.godine bio je nositelj liste IDS-a koja je dobila apsolutnu većinu u Gradskom Vijeću Grada Poreča.Iste godine postaje i član Poglavarstva Županije Istarske zadužen za financije.Odbio je nekoliko ponuda Franje Tuđmana koji mu je, unatoč dubokom neprijateljstvu prema IDS-u, iskazivao naklonost i nudio mjesta ministra turizma i Potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske.U travnju 1994.godine,nakon što je isključen iz IDS, priključio se je HSLS-u. Sa liste HSLS-a po drugi je puta izabran za zastupnika te imenovan i za Predsjednika Odbora za turizam Sabora Republike Hrvatske.Nakon dvije odbijene, prihvatio je treću Tuđmanovu ponudu te je 1999. godine ušao u Vladu Zlatka Mateše kao ministar turizma,koju dužnost je obnašao do 26.siječnja 2000.godine.

Aktualno je Glavni menadžer za strateško planiranje razvoja,EU fondove i promociju u Hrvatskom nogometnom savezu i vanjski suradnik na poslijediplomskom doktorskom studiju Ekonomskog fakulteta u Osijeku.

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]