Ivan Hariš

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Ivan Hariš-Gromovnik)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Grupa diverzanata u Španiji. Vođa grupe je Ivan Hariš (prvi ievo). Među njima je i Petar Vukelić. Juli 1937.

Ivan Hariš (poznat po ratnom nadimku Ilija Gromovnik) (1903. - 1989.) bio je hrvatski i jugoslavenski komunistički aktivist, partizanski komandant, generalmajor JNA i pisac, poznat po nizu uspješnih diverzantskih akcija u drugom svjetskom ratu.

1936. godine se je uključio u rat u Španjolskoj kao diverzant, da bi kasnije postao poručnik u Internacionalnoj brigadi. Osim u Španjolskoj sudjelovao je u komunističkim pokretima u Kanadi, Meksiku, Panami, Ekvadoru, Kolumbiji i Argentini.

Ilija Gromovnik je u II svjetskom ratu bio organizator i provoditelj velikog broja diverzantskih akcija pri GŠ NOV Hrvatske, zbog čega je i dobio ratno ime "Ilija Gromovnik" prema istoimenom starozavjetnom proroku. Ivan Hariš Gromovnik je neko vreme bio visoko kotiran u Generalštabu JNA. Imao je često oprečna stajališta od službene jugoslavenske dogmatske politike u vezi Narodnooslobodilačkog rata, pa je zbog toga kasnije, iako proglašen narodnim herojem, prijevremeno umirovljen.

Djela[uredi | uredi kod]

"Diverzant" i "Dnevnik diverzantskih akcija u Hrvatskoj", no, nažalost najzanimljivije i najintrigantnije pojedinosti naravno nisu zapisane u knjigama.