Ivan Grubišić

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Don Ivan Grubišić

Trenutno na položaju
Preuzeo dužnost 
22. decembar 2011
Predsjednik vlade Zoran Milanović
Izborna jedinica X izborna jedinica

Rođen/a 20. jun 1936. (1936-06-20) (dob: 80)
Dicmo, Kraljevina Jugoslavija (danas Hrvatska)
Politička stranka Independent
Prebivalište Zagreb, Hrvatska
Alma mater Sveučilište u Zagrebu
Sveučilište u Zadru
Zanimanje političar
Profesija svećenik, sociolog (umirovljen)
Religija rimokatoličanstvo
svjetonazor liberal[1]

Ivan Grubišić (Dicmo, 20. lipnja 1936.) je hrvatski katolički prezbiter, sociolog, komentator i političar.

Životopis[uredi - уреди | uredi izvor]

Maturirao je 1956., u Biskupskoj klasičnoj gimnaziji u Splitu. Diplomirao je 1962., na Katoličkome bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, a 1982. na Filozofskom fakultetu u Zadru, sociologiju i filozofiju. Doktorirao je 1995. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, s temom Religiozno ponašanje katolika u Dalmaciji sredinom 80-ih i vrednovanje toga ponašanja.

Predavao je na Katehetskom institutu Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Zagrebu, na Teološko-katehetskom institutu u Splitu i na Hrvatskim studijima. Iako je u mirovini, predaje na Pomorskom i Filozofskom fakultetu u Splitu.

Inicijator je i jedan od utemeljitelja Hrvatske akademske udruge Split –"Čovjek nadasve", pokretač je i voditelj tribina Suvremeno društvo i duhovnost te Znanost i društvo. Autor je 12 knjiga i urednik četiri zbornika. Pokretač je i odgovorni urednik časopisa Dijalog.

Poznat je kao dugogodišnji kritičar postojećeg političkog sustava u Hrvatskoj. Jedan je od osnivača Saveza za građansku i etičku Hrvatsku. Na izborima 2011. izabran je za zastupnika u Hrvatskom saboru, kao neovisni kandidat na vlastitoj listi.

Početkom 2012. mu je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić oduzeo svećeničke ovlasti, obrazloživši ih nespojivošću svećeničkog poziva s političkim angažmanom.

Godine 2013. se kandidirao za mjesto splitsko-dalmatinskog župana i izborio drugi krug u kome će suprotstaviti HDZ-ovom kanidadtu Zlatku Ževrnji.

Postignuća i nagrade[uredi - уреди | uredi izvor]

Dobitnik je Državne nagrade za promidžbu i popularizaciju znanosti, Godišnje nagrade Grada Splita, Nagrade "Velimir Terzić", za promidžbu demokracije u Hrvatskoj, te Nagrade Slobodne Dalmacije za životno djelo. Predsjednik Mesić ga je odlikovao Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića, za osobite zasluge u kulturi, 2007. godine.


Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. Dobrila Stella (6. prosinac 2011). "Željko Kerum nije izborni fenomen, ali Ivan Grubišić jest" [Željko Kerum is not an election wonder, but Ivan Grubišić is one]. Vjesnik. Archived from the original on 14 June 2012. Pristupljeno 14. VI 2012.  Check date values in: |date=, |accessdate= (help)

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]