Ivan Grubišić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Don Ivan Grubišić

Na dužnosti
22. prosinca 2011. – 28. prosinca 2015.
Predsjednik vlade Zoran Milanović
Izborna jedinica X. izborna jedinica

Rođen/a (1936-06-20)20. 6. 1936.
Dicmo, Kraljevina Jugoslavija (danas Hrvatska)
Umro/la 19. 3. 2017. (dob: 80)
Split, Hrvatska
Politička stranka nezavisni
Prebivalište Zagreb, Hrvatska
Alma mater Sveučilište u Zagrebu
Sveučilište u Zadru
Zanimanje političar
Profesija svećenik, sociolog (umirovljen)
Religija rimokatoličanstvo
Svjetonazor liberal[1]

Ivan Grubišić (Dicmo, 20. lipnja 1936. – Split, 19. ožujka 2017.), hrvatski katolički svećenik, sociolog, komentator i političar.

Životopis[uredi | uredi kod]

Maturirao je 1956. u Biskupskoj klasičnoj gimnaziji u Splitu. Diplomirao je 1962. na Katoličkome bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, a 1982. sociologiju i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zadru. Doktorirao je 1995. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu s temom Religiozno ponašanje katolika u Dalmaciji sredinom 80-ih i vrednovanje toga ponašanja.

Predavao je na Katehetskom institutu Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Zagrebu, na Teološko-katehetskom institutu u Splitu i na Hrvatskim studijima. Iako je bio u mirovini, predavao je i na Pomorskom i Filozofskom fakultetu u Splitu.

Inicijator je i jedan od utemeljitelja Hrvatske akademske udruge Split – "Čovjek nadasve", pokrenuo je i vodio tribine Suvremeno društvo i duhovnost te Znanost i društvo. Autor je 12 knjiga i urednik četiri zbornika. Pokretač je i odgovorni urednik časopisa Dijalog.

Poznat je kao dugogodišnji kritičar postojećeg političkog sustava u Hrvatskoj. Jedan je od osnivača Saveza za građansku i etičku Hrvatsku. Na izborima 2011. izabran je za zastupnika u Hrvatskom saboru, kao nezavisni kandidat na vlastitoj listi.

Početkom 2012. splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić oduzeo mu je svećeničke ovlasti, obrazloživši ih nespojivošću svećeničkog poziva s političkim angažmanom.

Godine 2013. kandidirao se za mjesto splitsko-dalmatinskog župana i izborio drugi krug u kome se suprotstavio HDZ-ovom kandidatu Zlatku Ževrnji.

Postignuća i nagrade[uredi | uredi kod]

Dobitnik je Državne nagrade za promidžbu i popularizaciju znanosti, Godišnje nagrade Grada Splita, Nagrade "Velimir Terzić", za promidžbu demokracije u Hrvatskoj, te Nagrade Slobodne Dalmacije za životno djelo. Predsjednik Mesić ga je odlikovao Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića, za osobite zasluge u kulturi, 2007. godine.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Dobrila Stella (6. prosinac 2011). „Željko Kerum nije izborni fenomen, ali Ivan Grubišić jest” [Željko Kerum is not an election wonder, but Ivan Grubišić is one]. Vjesnik. Arhivirano iz originala na datum 2012-06-14. Pristupljeno 14. VI 2012. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]