Ivan Pavletić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Ivan Pavletić (rođen 21. ožujka 1974) je hrvatsko-američki režiser, slikar, producent i glumac. Poznat po historijskom serijalu 476 A.D. o padu rimskog carstva.

Također je poznat po nizu karakternih uloga u raznim kartkometražnim i dugometražnim filmovima.

Biografija[uredi | uredi kod]

Ivan Pavletić  rođen je 21. ožujka 1974. u Karlovcu. 

Pavletić je od najmlađih dana pokazivao izraziti talenat za likovno izražavanje i 1993. završio je školu primjenjenih umjetnosti za slikarstvo u Zagrebu. Istraživački duh u likovnom izražavanju, doveo ga je i do filma, gdje je nastavio školovanje u tom smijeru. Od 1996-1998. Studirao je filmsku umjetnost na Career Education Centru u Coloradu, a glumu je studirao u školama John Robert Powers i John Casablancas. Od 2008-2013. Nastavio je studij na filmskoj akademiji u Coloradu Colorado Film School i Jezuitskom sveučilištu Regis Regis University u Denveru, gdje je završio studij režije i scenarija. Uz režiranje, Ivan je također i glumio u raznim kartkometražnim i dugometražnim filmovima. Makar se je počeo baviti filmom jos od mladih dana, profesionalnu filmsku karijeru započeo je kao kaskader na američkoj produkciji Titus (1999) 20th Century Fox i francusko-američkoj produkciji Le Femme Musketeer (2003) Hallmark Entertainment. Također radio ja na njemačkim televizijskim produkcijama poput Eine Prinzessin zum Verlieben (2005) i Eine Krone für Isabell (2006). Istovremeno, u Hrvatskoj, radeći iza kamere u Jadran filmu, također je glumio kao doktor u prvoj hrvatskoj telenoveli, Villa Maria (2004-2005).

Osim glume u mnogo kratkometrežnih filmova, napisao je i režirao svoje video spotove i kratkometražne filmove, od kojih su neki završili na američkim festivalima, poput Tough Luck (2009) i The Cosmopolitan (2010). 

2010. Kao scenarist, producent, režiser i glumac, započinje produkciju niskobudžetnog cjelove ernjeg filma 476 A.D. Chapter One: The Last Light of Aries 476 A.D. Prvo poglavlje: Zadnje svjetlo ovna koji je prvi dio priče 476 A.D. od dva poglavlja. Radi se o periodu samog pada zapadnog rimskog carstva između 451.- 476 A.D. Gdje se prikazuje prijelaz iz antike u srednji vijek. Dok drugi dio pod nazivom 476 A.D. Drugo poglavlje: Svitanje ere riba 476 A.D. Chapter Two: The Dawning of the Age of Pisces u zadnjim je stadijima post-produkcije i trebao bi izaći krajem 2014.

Istovremeno opet kao scenarist, režiser i glumac, 2012. Ivan je režirao svoj sljedeći cjelovečernji film "SANE in 1974" koji je imao premijeru 2013. Film govori o američkim povratnicima iz Vijetnamskog rata, tokom donošenja ostavke američkog predsjednika  Richarda Nixona / Richard Nixon, nakon Watergate afere 1974.

Ivan trenutno radi na projektu o životu Nikole Tesle, za koji je napisao scenarij.  Radi se o biografskom cjelove ernjem filmu o Nikoli Tesli, pod nazivom Tesla: Iznad mašte, Tesla: Beyond Imagination koji je trenutno u pre-produkciji i kojem bi Rade Šerbedžija trebao glumiti kao otac Milutin, a Eric Bana, ili Eric Banadinović kao sam Nikola Tesla.

Filmografija[uredi | uredi kod]

Vanjski linkovi[uredi | uredi kod]