Italijanska Socijalna Republika

Izvor: Wikipedia
-
Repubblica Sociale Italiana
Italijanska Socijalna Republika
Flag of Italy (1861-1946).svg
1943. – 1945. Flag of Italy (1861-1946).svg
Flag Coat of arms
Flag Coat of arms
Himna
Fratelli d'Italia
Giovinezza
Location of Salska Republika
RSI 1943.
Prestonica
Glavni grad [[{{{capital modern}}}]]
Jezik italijanski
Oblik vladavine Diktatura
Šef države
 - 19431945. Benito Musolini
Istorija
 - Kasibilsko Primirje 23. septembar 1943.
 - Oslobođenje Italije 25. april 1945.
Valuta italijanska lira
Italian social republic map.png

Italijanska Socijalna Republika (ital. Republica Sociale Italiana ili RSI) je bila marionetska država koju je vodio Benito Musolini. RSI je nastala u severnoj Italiji, ali je zavisila od Vermahta. Država je bila još poznata kao Salska Republika (ital. Repubblica di Salò) jer je ministar inostranih poslova RSI-a (Musolini) boravio u Salou — malom gradiću kod jezera Garda. Italijanska Socijalna Republika je bila drugi i zadnji predstavnik fašizma u Italiji.

Stvaranje RSI-a[uredi - уреди]

Nakon savezničkog iskrcavanja na Siciliji, Veliko fašističko veće je na predlog Dina Grandija, izglasalo nepoverenje Musoliniju. Sledeći dan kralj Italije Vitorio Emanuele III je otpustio Musolinija iz vladajućeg kabineta sa naredbom da se uhapsi. U ovo vreme u monarhiji je porastao broj fašističkih članova vlade i Italijana kojima je dosadio rat koji su počeli da gube. Nova vlada započela je tajne pregovore sa Saveznicima o kapitulaciji Italije i prelasku na stranu Saveznika. Ovo bi značilo i objava rata Nemačkoj.

Kada su Nemci u Italiji uvideli šta se dešava poslali su najbolje jedinice Vermahta sa ciljem očuvanja pro-nemačke vlade. To je bila prepreka savezničkom napredovanju kroz Italiju, što je uticalo na Italiju. Dok se novi predsednik vlade Bodoljo kleo na slepu odanost Nemačkoj, poslanici Italijanske vlade podpisali su kapitulaciju i razoružanje.

Galerija[uredi - уреди]