Isusovi istinski srodnici

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Isus i apostoli dele kruh i vino

Isusova istinska rodbina se odnosi na Isusovu izreku o njegovoj rodbini koja se nalazi u mnogim kanonskim i nekanonskim izvorima.

Izreka[uredi - уреди | uredi izvor]

Po Mateju[uredi - уреди | uredi izvor]

Dok je on još govorio narodu, gle, majka i braća njegova stajahu napolju želeći da govore s njim. I neko mu reče: gle tvoja majka i tvoja braća stoje napolju i žele da govore s tobom. A on odgovori i reče onome što mu kaza: ko je moja majka i ko su moja braća? I pruži svoju ruku na svoje učenike pa reče: evo moje majke i moje braće; jer ko god čini volju Oca moga koji je na nebesima, taj je brat moj i sestra i majka. — Jevanđelje po Mateju, glava 12:46-50

Po Marku[uredi - уреди | uredi izvor]

Evanđelje po Marku daje nešto prošireniju verziju, zajedno sa uvodom koji objašnjava da je rodbina htela da uhvati Isusa jer se govorilo da je izvan sebe, odnosno da je posednut:

I dođoše u kuću, i sabra se opet narod da ne mogahu ni hljeba jesti. I čuvši to rod njegov iziđoše da ga uhvate; jer govorahu da je izvan sebe. [...] Jer govorahu: u njemu je nečisti duh. I dođe mati njegova i braća njegova, i stojeći napolju poslaše k njemu da ga zovu. I sjeđaše narod oko njega. I rekoše mu: eto mati tvoja i braća tvoja i sestre tvoje napolju pitaju za te. I odgovori im govoreći: ko je mati moja ili braća moja? I pogledavši na narod koji sjeđaše reče: evo mati moja i braća moja. Jer ko izvrši volju Božiju onaj je brat moj i sestra moja i mati moja. — Evanđelje po Marku, glava 3:20-35 (prevod Vuka Karadžića)

Po Luki[uredi - уреди | uredi izvor]

Njegova majka i njegova braća stigoše blizu njega, ali mu ne mogoše prići zbog mnoštva. Javiše njemu: `Tvoja majka i tvoja braća su vani; hoće te vidjeti.` On im odgovori: `Moja majka i moja braća, to su oni koji slušaju riječ Božju i koji ju primijenjuju.` — Evanđelje po Luki, 8:19-21, prevod Tomislav Dretar)

Po Tomi[uredi - уреди | uredi izvor]

Apokrifno Evanđelje po Tomi prenosi najkraću varijantu ove zgode:

Učenici mu kazaše, "Vani su tvoja braća i tvoja majka." On im reče, "Ovi ovdje, koji vrše volju mojeg Oca, to su moja braća i moja majka. Oni su ti koji će ući u kraljevstvo mojega Oca." — Evanđelje po Tomi, izreka 99

Drugde[uredi - уреди | uredi izvor]

U gnostičkom spisu Tumačenje znanja se između ostalih navodi i ova Isusova izreka, bez ikakvog konteksta:

Oni su moja braća i sudruzi moji koji vrše volju Očevu.[1] — Tumačenje znanja 9-11

Tumačenja[uredi - уреди | uredi izvor]

Puzzle stub cropped.png Ovaj dio članka je u začetku.
Pogledajte kako uređivati članak i pomozite Wikipediji u njegovom proširenju.

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

Vidi još[uredi - уреди | uredi izvor]