Istarski demokratski sabor

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Istarski demokratski sabor
PredsjednikBoris Miletić
OsnivačIvan Pauletta
Osnivanje14. 2. 1990 (1990-02-14)
SjedištePula
Ideologijaistarski regionalizam
Politička pozicijalijevi centar
Nacionalna afilijacijaKukuriku koalicija
Međunarodna afilijacijanije afilirana
Evropska afilijacijaEvropska liberalna, demokratska i reformska stranka
Mjesta u Saboru
2 / 151
Evropski parlament
0 / 12
Službene stranice
www.ids-ddi.com

Istarski demokratski sabor (akronim IDS; talijanski Dieta Democratica Istriana, akr. DDI; slovenski Istrski demokratski zbor, akr. IDZ), istarska regionalistička stranka lijevog centra izrazitog lokalpatriotskog stava. Ima socijalno-liberalne elemente. Istaknutiji članovi starije generacije: predsjednik Ivan (Nino) Jakovčić, glavni tajnik Emil Soldatić, saborski zastupnik Damir Kajin, predsjednik Savjeta Tulio Demetlika, gradonačelnik Rovinja Giovanni Sponza. Istaknutiji članovi mlađe generacije: gradonačelnik Pule Boris Miletić, predsjednik mladih i županijski vijećnik Tedi Chiavalon, predsjednik Puljštine Oriano Otočan, predsjednik IDS-a Opatije i dopredsjednik Savjeta Ernie Gigante Dešković.

Historija[uredi | uredi kod]

Istarski demokratski sabor je osnovan uoči prvih demokratskih izbora u Hrvatskoj 1990. godine, ali na njima nije sudjelovala. Zbog toga je u Istri najviše glasova dobio Savez komunista Hrvatske, kasnije reformiran u Socijaldemokratsku partiju Hrvatske (SDP).

IDS prvi put postaje važan politički faktor na parlamentarnim izborima u augustu 1992. godine, kada osvaja sva tri mandata u istarskim izbornim okruzima, te jedno mjesto sa zajedničke državne liste s regionalističkim strankama Dalmatinska akcija i Riječki demokratski savez.

Neposredno pred izbore za Županijski dom Sabora u februaru 1993. godine, vladajuća HDZ započinje snažnu propagandnu kampanju usmjerenu na dobijanje glasova u Istri. Ta je kampanja imala suprotan efekt i IDS pobjeđuje s rekordnim brojem glasova, s time da njegovu dominaciju istarskom politikom vlada u Zagrebu više neće osporiti.

Dominacija IDS-a u Istri se održala usprkos unutrašnjih raskola, izdvajanja disidenata u posebne stranke, kao i sve većem suparništva s preporođenim SDP-om.

Na izborima godine 1995. IDS sudjeluje u izbornom bloku hrvatskih centrističkih stranaka, a godine 1999. ulazi u tzv. Četvorku - blok stranaka koji nakon izbora 2000. godine zajedno s SDP-om i HSLS-om ruši HDZ i formira tzv. Trećesiječanjsku vlast.

Međutim, IDS je bila prva od stranaka nove šesteročlane koalicije koja je iz Račanove vlade izašla, kao razlog navodeći slabu brigu o Istri. Njeni zastupnici u Saboru su, međutim, Račanovu vladu podržavali, a na izborima 2003. SDP i IDS su se natjecali sa zajedničkim listama.

Pred izbore 2011. IDS je postao dio Kukuriku koalicije. Taj je blok osvojio apsolutnu većinu u Saboru, te će IDS postati dio nove koalicijske vlade.

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]