Istämi

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Istämi (staroturkijski: Old Turkic letter N1.svgOld Turkic letter G1.svgOld turkic letter Q.png Old Turkic letter I.svgOld Turkic letter M.svgOld Turkic letter T2.svgOld Turkic letter S2.svgOld Turkic letter I.svg, Estemi qaγan[1], 室點密/室点密, Pinyin: shìdiǎnmì, Wade-Giles: shih- tien-mi, 室點蜜/室点蜜, 瑟帝米) je bio vladar zapadnog dijela gokturske države sa sjedištem u Sogdijani, a koji je će kasnije biti poznat kao Zapadni Turkijski Kaganat.[2] Bio je jagbu (vazal) svog brata Bumin Qaghana, koji je 553. osnovao goktursku državu. Sin mu je bio Tardu.

Za vrijeme svoje vladavine Istami je uspostavio diplomatske veze sa Perzijancima ali i sa Bizantskim Carstvom. Također je porazio Heftalite, te je služio kao državnik za vrijeme dezintegrativnih procesa u istočnom dijelu carstva. O njemu postoji relativno mnogo podataka u bizantskim diplomatskim izvorima.

Nakon smrti kagana Khushua je podijelio kaganat na tri dijela, pod vlašću Jotana, Arslan i Shetua

Među današnjim Turcima su u spomen na njega česta imena İstemi i İstemihan.

Fusnote[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. Kultegin’s Memorial Complex, TÜRIK BITIG
  2. Wood, Francis (2002). The Silk Road: Two Thousand Years in the Heart of Asia. Berkeley, CA: University of California Press. str. 238–239. ISBN 978-0-520-24340-8. 
Istämi
Prethodi:
nema
Yabgu Zapadnog Turkijskog Kaganata
553 - 575
Slijedi:
Tardush Qaghan