Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Islamska zajednica
Bošnjaka u Njemačkoj
Logo Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj
Reis-ul-ulemaHusein ef. Kavazović
glavni imamglavni imam Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj
Osnovana1994.
SjedišteWiesbaden
Država Njemačka

Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj (IZBNJ) (njem.: Islamische Gemeinschaft der Bosniaken in Deutschland) je vjerska organizacija Bošnjaka muslimana na području Njemačke.

Najviši predstavnik Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj je glavni imam. Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj je do danas u okviru Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na nivou medžlisa. Kao takva, sastavni je dio Mešihata Islamske zajednice Bošnjaka u Zapadnoj Evropi, zbog čega je reis-ul-ulema vrhovni poglavar Bošnjaka muslimana i u Njemačkoj.

Položaj IZBNJ-e na karti Islamske zajednice Bošnjaka u Zapadnoj Evropi

Sjedište Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj nalazi se u Wiesbadenu.

Historija[uredi | uredi kod]

Prva muslimanska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj osnovana je 1978. godine u Aachenu. Prije rata u Bosni i Hercegovini, bilo je oko 20 zajednica u Njemačkoj, koje su se ubrzo povećale nakon 1992. godine zbog dolaska velikog broja izbjeglica i raseljenih lica iz Bosne i Hercegovine, te je broj od oko 50 udruženja dostigao u januaru 1994. godine[1] Vršitelj dužnosti reis-ul-uleme Mustafa ef. Cerić, koji je tada bio u Njemačkoj, 10. januara 1994. godine imenovao je Mustafu ef. Klanco za glavnog imama u Njemačkoj.

Krajem 1994. godine osnovana je krovna organizacija kao "Udruženje islamskih zajednica Bošnjaka u Njemačkoj e.V. (VIGB)" u Dortmundu. Udruženje islamskih zajednica Bošnjaka u Njemačkoj e.V. (VIGB) je kasnije preimenovana u Islamsku zajednicu Bošnjaka u Njemačkoj koja je organizovana u šest regionalnih jedinica.[2]

Reference[uredi | uredi kod]

  1. Xavier BOUGAREL: “Balkan Muslim Diasporas and the Idea of a ‘European Islam’” (MS Word; 114 kB) in: Tomislav Dulić et alii (eds.), Balkan Currents. Essays in Honour of Kjell Magnusson, Uppsala: Uppsala Multiethnic Papers 49, 2005, pp. 147-165.
  2. „Statut IZBNJ”. Pristupljeno 2018-11-21. [mrtav link]

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]