Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj
Skraćenica IZBNJ / IGBD
Službeni jezici Njemački, Bosanski

Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj (IZBNj) (njemački: Islamische Gemeinschaft der Bosniaken in Deutschland (IGBD)) jeste savezna krovna zajednica njenih članova, mjesnih-lokalnih islamskih vjerskih zajednica Bošnjaka i drugih nacionalnosti u Njemačkoj, čije pravne interese zastupa na saveznom i republičkom nivou. Udruženje IZBNj pripada Islamskom vijeću za Saveznu Republiku Njemačku, kao i Centralnom savjetu muslimana u Njemačkoj.[1] Zajednica se predstavlja u duhovnom i kulturnom pogledu kao dio Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i član je Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini sa sjedištem u Sarajevu. Sjedište islamske zajednica Bošnjaka u Njemačkoj nalazi se u Wiesbadenu. Predsjednik udruženja je Pašo Fetić.[2]

Historija[uredi - уреди | uredi izvor]

Prva islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj osnovana je 1978. godine u Aachenu. Prije rata u Bosni i Hercegovini, bilo je oko 20 zajednica u Njemačkoj, koje su se ubrzo povećale nakon 1992. godine zbog dolaska velikog broja izbjeglica i raseljenih lica iz Bosne i Hercegovine te je broj od oko 50 udruženja dostiglo u januaru 1994. (1997: 53 islamska udruženja Bošnjaka)[3]). Mustafa Cerić, koji je tada bio u Njemačkoj, 10. januara 1994. godine imenovao je Mustafu Klanco kao glavnog imama u Njemačkoj.

Krajem 1994. godine osnovana je krovna organizacija kao "Udruženje islamskih zajednica Bošnjaka u Njemačkoj e.V. (VIGB)" u Dortmundu. Udruženje islamskih zajednica Bošnjaka u Njemačkoj e.V. (VIGB) je kasnije preimenovano u Islamsku zajednicu Bošnjaka u Njemačkoj koje je organizirano u šest regionalnih jedinica.[4]

Organizacija[uredi - уреди | uredi izvor]

Organi IZBNj su: sabor, predsjedništvo (mešihat), vjerski savjet (muftijstvo) i regionalni savjet (medžlis).

Također pogledajte[uredi - уреди | uredi izvor]

Reference[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. "BERICHT/067: Was die bosnischen Muslime modellhaft macht (Herder Korrespondenz)" (njemački). schattenblick.de. http://www.schattenblick.de/infopool/religion/islam/risbe067.html. pristupljeno 21. 11. 2018. 
  2. "Impressum". igbd.org. http://igbd.org/?page_id=13438. pristupljeno 21. 11. 2018. 
  3. Xavier BOUGAREL: “Balkan Muslim Diasporas and the Idea of a ‘European Islam’” (MS Word; 114 kB) in: Tomislav Dulić et alii (eds.), Balkan Currents. Essays in Honour of Kjell Magnusson, Uppsala: Uppsala Multiethnic Papers 49, 2005, pp. 147-165.
  4. "Statut IZBNJ". http://igbd.org/wp-content/uploads/2012/11/Satzung-IGBD.pdf. pristupljeno 21. 11. 2018. 

Vanjski linkovi[uredi - уреди | uredi izvor]