Irski dobrovoljci

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Historija Irske
serija članaka
Rana historija
Rana kršćanska Irska
Rani srednji vijek i vikinška era
Normanska Irska
Rana moderna Irska 1536–1691
Irska 1691–1801
Unija s Velikom Britanijom
Historija Republike
Historija Sjeverne Irske
Ekonomska historija

Irski dobrovoljci (engleski: Irish Volunteers, irski: Óglaigh na hÉireann) je naziv za paravojnu formaciju koju su 1913. godine osnovali irski katolici i zagovornici autonomije kako bi se oružjem oduprli Ulsterskim dobrovoljcima, paravojnoj formaciji irskih unionista i protestanata koji su oružjem pokušavali spriječiti izglasavanje, odnosno primjenu Treći zakon o autonomiji Irske.

Organizacija se, slično kao i protestanti, ilegalno naoružavala, a prema nekim procjenama, imala je oko 175.000 članova.

Međutim, sve vrijeme je u njoj tinjao sukob između umjerenjaka na čelu s Johnom Redmondom i radikalnih nacionalista iz Irskog republikanskog bratstva. Nakon izbijanja prvog svjetskog rata, Redmond je organizaciju iskoristio kako bi formirao Nacionalne dobrovoljce koji su borili u redovima britanske vojske. Njima je pristupila većina Irskih dobrovoljaca.

Preostala manjina je došla pod utjecaj IRB, te sudjelovala u Uskršnjem ustanku. Godine 1919. su se rasformirali i prešli u Irsku republikansku armiju.