Irish Stew of Sindidun

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Irish Stew of Sindidun (često nazivan samo Irish Stew) je beogradski muzički sastav koji svira punk-rock muziku insiprisanu tradicionalnim irskim motivima.

Nastanak i prvi album[uredi | uredi kod]

Bend je osnovan krajem 2002 godine, a ime Irish Stew dobija u junu 2003. pred prvi javni nastup 26.06.2003. na radiju Obrenovac. Bend je pri osnivanju imao cilj da svira obrade irskih tradicionalnih pesama, ali je vremenom akcenat stavljen na autorske pesme. Kao plod autorskog rada usledilo je i snimanje albuma prvenca pod nazivom “So Many Words…” koji objavljuju za “One Records” u oktobru 2005. godine. U martu 2008. objavljen je novi studijski album pod nazivom “Dare to Dream”, ponovo u izdanju “One Records”- a.


Od svog prvog nastupa u junu 2003. do snimanja prvog albuma, Irish Stew je pokušao da se stilski pozicionira. Nekoliko ljudi, i različiti instrumenti, prošli su kroz bend, dok se nije ustalila postava Bojan Petrović (vokal, frula), Nenad Gavrilov (gitara), Ana Mrkobrada (violina), Ivan Đurić (bendžo), Aleksandar Gospodinov (bas gitara) i Pavle Medan (bubanj). Personalne promene su bile posledica traženja muzičkog izraza Irish Stew-a, bend je na početku obrađivao poznate irske tradicionalne pesme i pesme Pogues-a, ali se vrlo brzo pojavio kreativni naboj, inspiracija za stvaranje sopstvene muzike. U tom periodu nastaju hitovi Why, Puzzle of Life, Stout, McGee’s Daughter... koji zajedno sa još 8 pesama svoje mesto pronalaze na albumu prvencu So Many Words (2005). Snimanje albuma bilo je veliki iskorak za bend, drugim rečima, prelazak na viši nivo. Brojne nagrade na demo festivalima i nagrade publike postavili su velika očekivanja pred sam bend i album, a za srpske uslove jako brza rasprodaja prvog tiraža ih je čak i premašila.

Dare To Dream[uredi | uredi kod]

Snimanje drugog albuma postavilo je još više kriterijume, s obzirom na uspeh albuma prvenca koji je morao da se opravda. U ovom periodu Irish Stew je ostavio prepoznatljiv autorski pečat. U odnosu na snimanje So Many Words albuma, bend je dozvolio sebi da pomalo eksperimentiše i sa drugim muzičkim pravcima, ali je i dalje bio vođen irskim muzičkim motivima i iskrenom emocijom kao suštinom stvaranja. Postava benda se nije mnogo menjala, te su nju sad činili Bojan Petrović (vokal, frula), Nenad Gavrilov (gitara), Ana Mrkobrada (violina), Ivan Đurić (bendžo), Aleksandar Gospodinov (bas gitara) i Marko Krasnić (bubanj). Album Dare To Dream izašao je 2008. godine a posebno se izdvojila pesma Ditch koja je po mnogim kritikama nešto najbolje što je do tada izašlo iz bendovske kuhinje.

New Tomorrow[uredi | uredi kod]

U periodu pred snimanje albuma New Tomorrow, bendu se pridružuju Marko Jovanović (bubnjevi) i ubrzo nakon toga Ana Milanović (violina). Oni unose posebnu energiju, sa kojom bend počinje snimanje albuma "New Tomorrow" u leto 2010. godine. Album je sniman u novobeogradskom studiju "Underground", i produciran od strane Marka Jovanovića.

Album je izašao u oktobru 2011. godine u dva izdanja: standardnom CD izdanju, izdatom za One Records, i u specijalnom izdanju dostupnom besplatni download, sa izvesnim dodatnim sadržajima.

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]