Invasion of the Body Snatchers

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Invasion of the Body Snatchers
scena iz trailera sa glavnim članovima glumačke postave (u smjeru kazaljke na satu): Carolyn Jones kao Teddy, Kevin McCarthy kao Dr. Miles Bennell, King Donovan kao Jack Belicec,i Dana Wynter kao Becky Driscoll
RežijaDon Siegel
ProducentWalter Wanger
ScenarioDaniel Mainwaring
PredložakThe Body Snatchers; autor:
Jack Finney
UlogeKevin McCarthy
Dana Wynter
Larry Gates
King Donovan
Carolyn Jones
MuzikaCarmen Dragon
FotografijaEllsworth Fredericks
MontažaRobert S. Eisen
DistribucijaAllied Artists Pictures Corporation
Datum(i) premijere
5. 2. 1956 (1956-02-05)
Trajanje80 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet416.911 $[1]
Bruto prihod$3,000.000

Invasion of the Body Snatchers (sh. Invazija tjelokradica) je američki crno-bijeli science fiction film snimljen 1956. godine u režiji Dona Siegela, poznat kao jedno od najvažnijih i najuticajnijih ostvarenja žanra.

Predstavlja adaptaciju romana The Body Snatchers Jacka Finneya. Protagonist, koga tumači Kevin McCarthy, je ljekar u kalifornijskom gradiću koji, nakon dojava pacijenata o neobičnom ponašanju njihovih bližnjih, otkriva kako je razlog za to invazija vanzemaljaca koji preko parazitskih biljaka preuzimaju oblik i identitete svojih žrtava. Radnja prikazuje kako protagonistu u pokušaju da zaustavi osvajače problem predstavlja to što više ne može biti siguran tko je čovjek, a tko vanzemaljac.

Invasion je snimljen sa niskim budžetom i relativno nepoznatim glumcima, ali je imao priličan komercijalni uspjeh. Kritičari su ga ispočetka ignorirali, ali je kasnije stekao veliki ugled i svojevrsni kult-status. Kao razlozi se navode vješto stvaranje napetosti i izuzetno tjeskobne atmosfere; ona je bila toliko izražena da je Sigel, na pritisak producenata, morao nadosnimiti dodatne scene kako bi film imao koliko-toliko konvencionalnu završnicu blisku hepi endu. Česti su navodi kako je Invasion u mnogo čemu bio odraz političkih prilika u tadašnjim SAD, odnosno hladnoratovske paranoje; dio kritičara u vanzemaljcima i njihovom kolektivnom identitezu vidi alegorijski odraz komunističke infiltracije u američko društvo , dio pak film smatra odrazom makartističke histerije, dok treći film smatraju još jednim pokušajem da se prikaže naličje konformizma karakterističnog za tadašnje male gradove.

The Body Snatchers je nakon toga ekraniziran još tri puta, ali se prva verzija općenito smatra najboljom.

Uloge[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Matthew Bernstein, Walter Wagner: Hollywood Independent, Minnesota Press, 2000 p446

Vanjske veze[uredi | uredi kod]