Institut za oceanografiju i ribarstvo

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Zgrada Instituta za oceanografiju i ribarstvo na zapadnom rtu Marjana

Institut za oceanografiju i ribarstvo je osnovan u Splitu 1930. godine kao prva nacionalna znanstveno-istraživačka institucija koja se bavi istraživanjem mora. Institut provodi veoma kompleksna istraživanja iz područja biološke, kemijske i fizičke oceanografije, sedimentologije, te ribarstvene biologije i marikulture.[1] Nalazi se uz more blizu rta na jugozapadnoj strani Marjana.

Povijest

[uredi | uredi kod]

Za prvog ravnatelja Instituta izabran je norveški sveučilišni profesor dr. Hjalmar Broch.[2] Nakon Drugog svjetskog rata na čelo Instituta dolazi dr. Tonko Šoljan, čiji je mandat obilježila velika i uspješna aktivnost institucije.

Početkom 60-ih godina započinje se s mjesečnim mjerenjima primarne proizvodnje (C-14 metoda) u obalnim i otvorenim vodama srednjeg Jadrana, što su ujedno i prva istraživanja takve vrste u Jadranu. početkom 70-ih Insitutu je pridružan Biološki zavbod iz Dubrovnika, koji je preustrojen u dva dislocirana institutska laboratorija i u tom je obliku djelovao sve do 2006. godine, kada je priključen Sveučilištu u Dubrovniku.[3]

Početkom 90-ih Institut se veoma aktivno uključuje u pedagošku aktivnost na način da u okviru Sveučilišta u Splitu organizira Studijski odjel za more, prvi i jedini studij takve vrste u Hrvatskoj.

Bilješke

[uredi | uredi kod]
  1. „Službene stranice”. Arhivirano iz originala na datum 2017-01-03. Pristupljeno 2014-07-26. 
  2. „Povijest instituta”. Arhivirano iz originala na datum 2017-01-03. Pristupljeno 2014-07-26. 
  3. „Povijest instituta”. Arhivirano iz originala na datum 2017-01-03. Pristupljeno 2014-07-26. 

Vanjske veze

[uredi | uredi kod]