Ingrid Haller

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Ingrid Haller (djevojačko prezime Jambriško; Rijeka, ?), hrvatska operna solistica (sopran).

Biografija[uredi | uredi kod]

Rođena je u Rijeci gdje živi i umjetnički djeluje. Glazbom se bavi od svoje 9 godine kada započinje sviranje glasovira. Svoje glazbeno školovanje nastavlja na srednjoj glazbenoj školi «Ivan Matetić Ronjgov» u Rijeci (teoretski smjer) nakon čega diplomira s odličnim uspjehom na VIII. Odjelu tada Pedagoškog (danas Filozofskog) fakulteta u Puli kao profesor glazbene kulture. Istovremeno pohađa srednju školu solo pjevanja kod prof. Margarete Togunjac u Rijeci koju završava s odličnim uspjehom i cjelovečernjim koncertom. Već tada sudjeluje u formiranju ansambla «Trio da Chiesa», gdje uz flautu i orgulje izvodi vrlo zahtjevan barokni repertoar (Bach, Handel). Diplomira solo-pjevanje 2000. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu kod prof. Zdenke Žabčić-Hesky . Dobiva i značajne nagrade kao što je 1. nagrada na državnom natjecanju u Sisku (1997.), Dekanova nagrada za nastupe na studentskim produkcijama te naposljetku nagradu «Marija Borčić» za najboljeg diplomanta. O njoj je snimljena i TV emisija «Prvi se pamte».

Usvršava se na majstorskim tečajevima Lieda i koncertni repertoar na Wiener Musikseminar kod prof. Eve Blachove. Upoznavanje operne literature nastavlja kod prof. Glorie Paulizze u Trstu. Također je pohađala majstorsku školu barokne glazbe u Varaždinu («Aestas musica») surađujući s vrsnim dirigentima i profesorima s londonske Kraljevske akademije, poznavateljima barokne vokalne interpretacije.

Nakon studija Ingrid Haller nastavlja svoj tada već stalan solistički angažman u riječkoj operi u HNK Ivana pl. Zajca gdje niže sve veće i značajnije operne uloge kao npr. Oscar (Krabuljni ples), Adina (Ljubavni napitak), Rosina (Seviljski brijač), Nanetta (Falstaff), Lauretta (Gianni Schichi), Sofia (Il signor Bruschino), Nasta (Lizinka), Jelena (N.Š. Zrinjski), Sunčanica (Sunčanica – B. Papandopulo) te operetne uloge: Adela (Šišmiš) i Emma (Momci na brod – Zajc) te brojne manje uloge. Sudjelovala je u gotovo svim svečanim koncertima kazališta izvodeći duhovna djela Rossinija, Mozarta, Schuberta, Faurea, Verdija, Kolba i Hallera. Za svoj predani angažman od kazališta dobiva specijalno priznanje «Štefanija Lenković» 2002. godine te je za ulogu Zlatke u istoimenoj Zajčevoj operi od strane HDDU-a nominirana za najbolju naslovnu ulogu. Također je za svaki svoj nastup nagrađena izvrsnim kritikama i pohvalama publike.

Članica je ili česta gošća komornih ansambala uz koje izvodi koncertni repertoar raznih glazbenih stilova i sadržaja, s težištem na ranoj glazbi i duhovnom repertoaru. Uz supruga Roberta na klaviru izvodi solo pjesme, u «Trio da chiesa» duhovni repertoar za sopran, flautu i orgulje, u kvartetu «Vox caelestis» hrvatske autore (izdali CD «Sakralna glazba riječkih skladatelja»), uz Collegium musicum Fluminense i Riječki komorni orkestar izvodi baroknu glazbu nastupajući diljem Hrvatske. Česta je gošća Riječkog oratorijskog zbora. Surađuje s gudačkim kvartetom «Cadenza» iz Zagreba te s mađarskim lutnjistom Istvanom Konyjom s kim je 2008. nastupila na prestižnom Festivalu rane glazbe u Dubrovniku.

Nastupala je na svim značajnijim festivalima u Hrvatskoj (Zagreb, Varaždin, Dubrovnik, Pula, Lubenice, Osor, Šibenik, Zadar) te u inozemstvu (Slovenija, Austrija, Njemačka, Češka, Italija). Profesor je pjevanja na srednjoj glazbenoj školi «I. M. Ronjgov» i asistent pjevanja na područnom odsjeku Muzičke akademije u Rijeci. Stalni je vokalni pedagog mješovitog zbora Schola Cantorum Rijeka pri Zajednici Talijana. Sudjeluje u radu Glazbene agencije Haller [1] na organizaciji koncerata i Festivala komorne glazbe u Rijeci [2].

U lipnju 2008. na natjecanju «Istria Nobilissima» osvojila je 2. nagradu za izvedbu Mozartovog moteta «Exultate, jubilate».

Izvor[uredi | uredi kod]

  1. „Glazbene agencije Haller”. Arhivirano iz originala na datum 2009-06-07. Pristupljeno 2021-08-28. 
  2. „Festival komorne glazbe u Rijeci”. Arhivirano iz originala na datum 2009-06-08. Pristupljeno 2014-07-26.